петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13415 прочитания

    Кои области в България привличат най-много чужди инвестиции?

    Вижте какво сочи изследване на ИПИ за развитието на 28-те области в страната
    11 ноември 2014, 15:06 a+ a- a

    Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са важен фактор за растеж и развитие, но те обикновено се насочват към големите бизнес центрове. До 2008 чуждите капиталовложения са били основно в областите със строителен бум – София, Перник, Варна и Бургас. След 2008 голяма част от ПЧИ се насочват към индустриални центрове, като Пловдив, Стара Загора и Габрово. Това става ясно от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), който изготвя социално-икономически профили на 28-те области в страната.

    Данните на Института показват, че въпреки отлива на чужд капитал през 2010-2011, столицата остава лидер по привлечени инвестиции в България. Като пример за бързо възстановяваща се област, която успява да привлече инвестиции въпреки кризата, от ИПИ посочват Бургас. През миналата година тази област е била и на второ място по усвоени европейски средства. Шампион по усвоени средства на глава от населението за поредна година е област Габрово.

    Разривът между Северна и Южна България е очевиден и по отношение на пазара на труда. През 2013 заетостта на населението над 15-годишна възраст остава под 40% в седем области – Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Търговище. Всичките те се намират в Северна България. По-голямата част от новите работни места се създават в южната част на страната, отбелязват от ИПИ.

    Притеснителен е фактът, че 2013 в страната вече няма нито една област, в която децата на възраст до 15 г. да са повече от лицата над 65-годишна възраст. Единствените области, в които населението се увеличава през 2013, са София (столица) и Бургас.

    Данните за динамиката на доходите на домакинствата в страната през последните 10 години говорят за увеличаваща се пропаст между столицата и най-бедните области. За периода 2004-2013 средногодишният темп на нарастване на доходите в столицата е 12.79% при среден темп за страната от 8.50%. Най-бавно нарастват доходите в област Ловеч – с едва 2.9% на година.

    Вижте как се групират областите според различните показатели:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години