четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2125 прочитания

    УниКредит: През 2015 кредитирането в ЦИЕ ще се увеличи с 3,4%

    Банковият сектор иска синхронизиране на регулациите в сектора в Европа
    26 януари 2015, 15:18 a+ a- a

    Кредитирането в Централна и Югоизточна Европа /ЦИЕ/ ще се увеличи с 3.4% през 2015. Водещо в този ръст ще бъде корпоративното кредитиране. Очакванията са в Русия да бъде отчетено значително намаляване. Това са част от изводите в последното проучване за банковия сектор в региона на ЦИЕ, направено в 13 страни от звеното за стратегически анализ на УниКредит. Резултатите от проучването бяха представени на Годишната конференция на Euromoney във Виена.

    Данните от анализа показват още, че ЦИЕ остава регион с изразени различия между държавите. Тази година икономическия растеж в страните от ЦЕ и ЮИЕ ще се задържи на нивата от 2014 - около 2.5% за целия регион, като ЦЕ ще отчете по-голям растеж от ЮИЕ (2.8% спрямо 1.6%).

    Икономическият растеж за България през 2015 се очаква да е 1.5%, аналогичен на очаквания растеж за 2014. Вземайки предвид целия регион на ЦИЕ, влияние върху ръста на БВП ще окаже свиването на Русия.

    Наблюдават се различия по страни и в развитието на банковия сектор, с някои важни положителни характеристики: докато кредитирането като цяло остава слабо, в някои страни се виждат обнадеждаващи тенденции; страните от ЦЕ и ЮИЕ вече разчитат повече на вътрешното финансиране, основно от депозити и капитал.

    Значителното забавяне в Русия ще окаже ефект върху цялостния ръст за ЦИЕ. И по този показател различията между страните са ясно изразени. Може да се очаква увеличаване на ролята на нелихвените приходи, а ефективното управление на разходите ще е ключово за сектора. Като цяло възвращаемостта на активите за региона на ЦИЕ през 2015 се очаква да се запази на нива от 2014 - около 1%.

    Предизвикателство за сектора ще останат лошите кредити.

    Възможните рискове за банковия сектор през 2015 произлизат от геополитическо напрежение в някои страни, влошаване икономическия растеж в Еврозоната и ниските цени на петрола в Русия.

    Положително въздействие могат да окажат ниските цени на петрола (стимулират потреблението на домакинства и бизнес); благоприятни монетарни политики и усилията за хармонизация на регулациите във финансовия сектор.

    По време на конференцията Euromoney, банкови експерти от ЦИЕ се обединиха около тезата за въвеждане на единни стандарти за банките в Европа и да се унифицират изискванията в различните държави.


    Представители на няколко международни банкови групи с дейност в ЦИЕ, сред които и Франческо Джордано, главен финансов директор на УниКредит Банк Аустриа, обобщиха, че е нужна стабилност и предвидимост на регулаторната среда.

    Според Пироска Наги, директор Стратегия и политика в Европейската банка за възстановяване и развитие, унифицирането на стандартите за банките в страните от ЦИЕ ще е полезно за региона.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки