четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2079 прочитания

    БАН: Нисък и нестабилен икономически растеж в страната

    В годишният си доклад учените от Института за икономически изследвания препоръчват постепенно увеличаване на тежестта на подоходното данъчно облагане
    25 май 2015, 14:49 a+ a- a

    Икономическите перспективи пред България за тази и следващите 2 години са умерено благоприятни. Българската икономика е отворена и силно зависима от външното търсене и финансиране. Това е записано в годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

    Според документа икономиката на страната ще се увлечи с 1,4% през 2015. Прогнозата за 2016 е за ръст в размер на 2,1%, а за 2017 – 2,5%.

    От БАН прогнозират че преките чуждестранни инвестиции ще останат далеч от нивата преди кризата, а износът също няма да отбелязва кой знае какъв ръст. Така, според учените, растежът на българската икономика в краткосрочен и средносрочен план ще остане нисък и нестабилен.

    Препоръчителните политики в средносрочен и дългосрочен план са към запазване на фискалната стабилност. Преструктурирането на публичните финанси трябва да е насочено към стимулиране на икономическия растеж и изисква радикални промени в четири основни направления:
    - образование (с акцент върху училищното образование);
    - здравеопазване (развитие на първичната извънболнична медицинска помощ и оптимизиране на болничната мрежа); разбиване на монопола на НЗОК;
    - пенсионна реформа, отговаряща на демографската структура, с оглед засилване ролята на втория и третия стълб и намаляване на трансферите от държавния бюджет;
    - икономическа инфраструктура – основно, води (водоснабдяване, канализация, пречистване и хидромелиорации), електро преносна система и транспорт (републиканска пътна мрежа, железопътна инфраструктура, пристанища и летища).

    В доклада на БАН е записано още, че осигуряването на устойчиво развитие на националната икономика ще изисква „по-справедлива и рационална данъчна система“. Необходими са смели реформи в нормативната уредба на данъчното облагане които в средносрочен план да доведат до:
    - постепенно увеличаване на тежестта на подоходното данъчно облагане (чрез преосмисляне на плоския пропорционален данък върху личните доходи, „динамизиране” на корпоративното подоходно облагане и други мерки);
    - намаляване тежестта на косвените данъци върху потреблението (възможни са варианти и чрез въвеждане на диференцирана ставка на ДДС, увеличаване на прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС и балансирана акцизна политика);
    - повишаване значението на имущественото данъчно облагане (чрез разширяване на данъчната основа, прогресивност на данъчното облагане и намаляване на данъчните облекчения).

    Документът завършва с препоръки към управляващите за по-стабилно икономическо развитие на страната. Сред тях се обяснява, че ангажирането на все по-голям външен дълг не може да замести необходимите структурни реформи. Също така се уточнява, че структурните реформи трябва да подобрят бизнес-средата у нас, така че тя да е в състояние да привлича по-значителни чуждестранни инвестиции. Необходима е и политика по укрепване на банковия надзор, така че да бъдат снижени възможностите за повторение на банковата криза от лятото на 2014 г., която заплашваше стабилността на паричния сектор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк