събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3182 прочитания

    България ще се превърне в „незаобиколим фактор на газовата карта на Европа“

    Това обясни министър Петкова като представи проектите, по които работи Министерството на енергетиката
    26 май 2015, 16:36 a+ a- a

    Министерството на енергетиката работи усилено по изграждането на газовите връзки между България и съседните ѝ страни. В най-напреднала фаза е интерконекторът с Румъния. В момента се избира изпълнител на трасето под река Дунав, а очакванията са до края на 2015 проектът да бъде завършен.

    Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция „Енергийна стратегия за Европа – диверсификация и енергийна сигурност“, организирана от от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Вилфред Мартенс Център за европейски изследвания и фондация „Ханс Зайдел“ в България. В конференцията участие взеха и зам.-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов.

    Газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от Южния газов коридор и след тяхното изграждане страната ни ще получава природен газ и от Каспийския регион, обясни още Петкова. По отношение на газовата връзка със Сърбия са предприети действия за ускоряване на нейното изграждане.

    По време на конференцията стана ясно, че насърчаването на местния добив на природен газ и либерализацията на електроенергийния пазар са сред водещите приоритети на Министерството на енергетиката.

    Конкурсът за търсене и проучване на блоковете „Силистар“ и „Терес“ в дълбоко Черно море е до 21 септември 2015. Към момента има заявен сериозен интерес от лидерите в бранша, добави Петкова.

    Едно от изискванията към кандидатите е те да имат не по-малко от 150 млн. евро реализирани нетни приходи от продажби за последните три финансови години, което дава възможност в конкурса да участват вече доказали се успешни компании от бранша.

    Според зам.-министър Станков най-ефективната мярка за намаляване зависимостта на България от внос е местният добив. Към момента в страната той е едва около 5%. Годишното потребление на природен газ у нас е около 2.8 млрд. куб. м., като от тях 2.5 млрд. куб. м. се доставят от Русия.

    Според Петкова с реализацията на проектите за местен добив и интерконекторните газови връзки България ще се превърне в „незаобиколим фактор на газовата карта на Европа“.

    По време на конференцията бяха изнесени и положителните резултати от дейността на Националната енергийна компания /НЕК/. За първото тримесечие на 2015 компанията бележи печалба от 25 млн. Лева. Това е положителна промяна от 119 млн. Лева в сравнение със загубата от 94 млн. лева през първото тримесечие на миналата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години