четвъртък, 18 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2404 прочитания

  България на 55-то място по конкурентоспособност

  В класацията на швейцарския Институт за развитие на управлението са подредени 61 държави, като България се изкачва с една позиция спрямо 2014
  27 май 2015, 11:56 a+ a- a

  Според Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението в Швейцария, България заема 55-та позиция от 61 икономики. В сравнение с 2014 страната ни се е изкачила с една позиция. Това става ясно от представянето на резултатите от изследването, предоставено от Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/. До момента страната ни е имала най-добро класиране през 2009 – тогава тя е била на 39-то място по конкурентоспособност.

  България остава сред най-неконкурентоспособните държави. В Европа по-ниски показатели от нашите имат само Хърватия и Украйна. Основните предимства на българската икономика са свързани с ниските цени, но това прави страната уязвима на промени в международната конюнктура, обясняват от ЦИД.

  Отрицателно влияние върху конкурентоспособността на страната оказват банковата криза от 2014 и високото ниво на безработица. Сред най-ниско оценените фактори са опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, ефективност на бизнес процесите, ниво на производителност и качество на управленските практики.

  Основните предизвикателства за страната за подобряване конкурентоспособността са оптимизиране работата на публичната администрация, справяне с енергийната бедност и борбата с корупцията.

  Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на страната е ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

  Профил на конкурентоспособността на българската икономика 2014-2015 /Източник: ЦИД/
  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 16 минути
  преди 3 часа
  По-малко от една трета от българите пазаруват онлайн
  Държим едно от последните места в ЕС по този показател
  преди 4 часа
  ЕП иска да забрани употребата на палмово масло в горивата от 2021
  Възобновяемите енергийни източници трябва да представляват 35% от цялостното потребление, решиха евродепутатите
  преди 5 часа
  Гръцките туристи у нас вече над 1 млн. души
  За една година броят им е нараснал с над 8%