понеделник, 16 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2560 прочитания

  България на 55-то място по конкурентоспособност

  В класацията на швейцарския Институт за развитие на управлението са подредени 61 държави, като България се изкачва с една позиция спрямо 2014
  27 май 2015, 11:56 a+ a- a

  Според Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението в Швейцария, България заема 55-та позиция от 61 икономики. В сравнение с 2014 страната ни се е изкачила с една позиция. Това става ясно от представянето на резултатите от изследването, предоставено от Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/. До момента страната ни е имала най-добро класиране през 2009 – тогава тя е била на 39-то място по конкурентоспособност.

  България остава сред най-неконкурентоспособните държави. В Европа по-ниски показатели от нашите имат само Хърватия и Украйна. Основните предимства на българската икономика са свързани с ниските цени, но това прави страната уязвима на промени в международната конюнктура, обясняват от ЦИД.

  Отрицателно влияние върху конкурентоспособността на страната оказват банковата криза от 2014 и високото ниво на безработица. Сред най-ниско оценените фактори са опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, ефективност на бизнес процесите, ниво на производителност и качество на управленските практики.

  Основните предизвикателства за страната за подобряване конкурентоспособността са оптимизиране работата на публичната администрация, справяне с енергийната бедност и борбата с корупцията.

  Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на страната е ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

  Профил на конкурентоспособността на българската икономика 2014-2015 /Източник: ЦИД/
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Отпадат още 6 хартиени удостоверения за гражданите и бизнеса
  Данните за тях ще се проверяват служебно
  преди 6 часа
  Инфлацията ускорява темпа си
  3.2% годишна инфлация за юни 2018 отчете НСИ
  преди 10 часа
  Хамбург ще тества самоуправляващи се влакове
  Очаква се пилотният участък от трасето да бъде пуснат до 2021
  преди 10 часа
  Пет медала за България от Международната олимпиада по математика
  В състезанието участваха 615 ученици от 109 страни