петък, 23 март 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2466 прочитания

  България на 55-то място по конкурентоспособност

  В класацията на швейцарския Институт за развитие на управлението са подредени 61 държави, като България се изкачва с една позиция спрямо 2014
  27 май 2015, 11:56 a+ a- a

  Според Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението в Швейцария, България заема 55-та позиция от 61 икономики. В сравнение с 2014 страната ни се е изкачила с една позиция. Това става ясно от представянето на резултатите от изследването, предоставено от Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/. До момента страната ни е имала най-добро класиране през 2009 – тогава тя е била на 39-то място по конкурентоспособност.

  България остава сред най-неконкурентоспособните държави. В Европа по-ниски показатели от нашите имат само Хърватия и Украйна. Основните предимства на българската икономика са свързани с ниските цени, но това прави страната уязвима на промени в международната конюнктура, обясняват от ЦИД.

  Отрицателно влияние върху конкурентоспособността на страната оказват банковата криза от 2014 и високото ниво на безработица. Сред най-ниско оценените фактори са опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, ефективност на бизнес процесите, ниво на производителност и качество на управленските практики.

  Основните предизвикателства за страната за подобряване конкурентоспособността са оптимизиране работата на публичната администрация, справяне с енергийната бедност и борбата с корупцията.

  Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на страната е ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

  Профил на конкурентоспособността на българската икономика 2014-2015 /Източник: ЦИД/
  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 9 часа
  85% от работните места на бъдещето още не съществуват
  Смяната на хора с роботи може да съкрати разходите за труд с до 90%, посочват анализатори от Dell
  преди 11 часа
  Telus откри новия си бизнес център в София
  Компанията планира да инвестира 150 млн. евро в българската икономика до 2020
  преди 11 часа
  Google води преговори за придобиването на Lytro
  Компанията иска да развиe продуктите си за виртуална реалност
  преди 14 часа
  Средната цена на земеделската земя в Югозападния район е най-ниска
  Вижте колко струва обработваемата площ в различни държави от ЕС