вторник, 24 октомври 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2322 прочитания

  България на 55-то място по конкурентоспособност

  В класацията на швейцарския Институт за развитие на управлението са подредени 61 държави, като България се изкачва с една позиция спрямо 2014
  27 май 2015, 11:56 a+ a- a

  Според Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението в Швейцария, България заема 55-та позиция от 61 икономики. В сравнение с 2014 страната ни се е изкачила с една позиция. Това става ясно от представянето на резултатите от изследването, предоставено от Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/. До момента страната ни е имала най-добро класиране през 2009 – тогава тя е била на 39-то място по конкурентоспособност.

  България остава сред най-неконкурентоспособните държави. В Европа по-ниски показатели от нашите имат само Хърватия и Украйна. Основните предимства на българската икономика са свързани с ниските цени, но това прави страната уязвима на промени в международната конюнктура, обясняват от ЦИД.

  Отрицателно влияние върху конкурентоспособността на страната оказват банковата криза от 2014 и високото ниво на безработица. Сред най-ниско оценените фактори са опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, ефективност на бизнес процесите, ниво на производителност и качество на управленските практики.

  Основните предизвикателства за страната за подобряване конкурентоспособността са оптимизиране работата на публичната администрация, справяне с енергийната бедност и борбата с корупцията.

  Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на страната е ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

  Профил на конкурентоспособността на българската икономика 2014-2015 /Източник: ЦИД/
  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 5 часа
  Българското вино очарова Белгия, Холандия и Люксембург
  Страната ни беше почетен гост на специализираното изложение „Мегавино“
  преди 5 часа
  Привличаме туристи с 12 винено-кулинарни дестинации
  Над 6,5 млн. е общият брой посещения на чуждестранни туристи в България за първите осем месеца на 2017
  преди 24 часа
  Аутсорсинг индустрията у нас с двуцифрен ръст
  Освен в София индустрията на изнесените услуги се развива и в по-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна
  преди 24 часа
  Google ще плаща на хакери
  Те ще имат задачата да търсят проблеми в приложения за Android