четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2292 прочитания

    България ще участва със 100 млн. евро в плана „Юнкер”

    30 юни 2015, 10:46 a+ a- a

    България ще допринесе със 100 млн. евро за проекти, финансирани от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е основният елемент на Инвестиционния план за Европа, т.нар. план „Юнкер”, съобщават от Министерството на финансите.

    Приносът ще бъде направен чрез съфинансиране на одобрени проекти от Българската банка за развитие. Редица държави-членки, сред които Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Полша и Словакия, вече са обявили намеренията си за участие във фонда чрез своите национални банки за развитие.

    През април Полша обяви, че ще участва в инвестиционния план с 8 млрд. евро. Германия, Франция и Италия също ще участват във фонда с по 8 млрд. евро, Испания – с 1.5 млрд. евро, а Люксембург – с 80 млн. евро.

    Очаква се Фондът да заработи до септември 2015.

    Планът „Юнкер” предвижда инвестиции в размер на 315 млрд. евро в Европа. Той беше представен през ноември 2014 от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и беше одобрен от Европейския парламент на 24 юни.

    Сумата от 240 млрд. евро от плана ще отиде за инвестиции, а със 75 млрд. евро ще бъде подсилен гръбнакът на европейската икономика: т.е. малките и средни предприятия, които осигуряват две трети от работните места в частния сектор и представляват 99% от бизнеса в Европа.

    През април стана ясно, че България има шанс да получи финансиране само по един от общо 18 проекта, които страната ни подаде за финансиране по плана „Юнкер”. От доклад на работната група за работа по проектите, кандидатстващи за финансиране стана ясно, че шансовете засега са да получим 38 млн. евро по съвместен проект с Гърция за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

    През май зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева заяви, че България все още няма нито един одобрен проект по плана „Юнкер”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 21 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място