петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2616 прочитания

    „Райфайзен“ повиши прогнозата си за растеж на българската икономика

    Банката очаква БВП да нарасне с 2% през 2015
    30 юни 2015, 14:34 a+ a- a

    „Райфайзен Рисърч“ ревизира нагоре прогнозата за растеж на БВП за България, като се очаква БВП през тази година да отчете реален растеж от 2%, а не както прогнозира по-рано - 1.2%. Оттам мотивират решението си с „положителните икономически данни от началото на годината, въпреки напрегнатата външна среда и неясното наследство от ликвидацията на КТБ“.

    Военните конфликти в Украйна и Близкия Изток, напрежението в Македония и финансовата криза в Гърция поставят България в несигурна геополитическа обстановка. Въпреки това, тя остава стабилна, се посочва в  последния макроикономически анализ на „Райфайзен Рисърч“.  

    През първото тримесечие на 2015 реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се увеличи изненадващо бързо - с 3.1% на годишна база. Главни мотори на растежа бяха нетният експорт, който допринесе с 2.3 пр.п. и индивидуалното потребление - с 1.0 пр.п., докато брутните инвестиции останаха неутрални (с 0.0 пр.п.) към прираста на икономиката. От страна на производството, секторът на услугите имаше най-солиден принос за растежа, следван от индустрията и селското стопанство. Въпреки рухването на четвъртата по големина „Корпоративна търговска банка“ през втората половина на 2014, финансовият сектор като цяло също отбеляза растеж от 0.5% на годишна база.

    „Поради слабото евро, износът се очаква да продължи ръста си до края на годината. От своя страна потреблението на домакинствата, макар и по-бавно, също ще нараства, стимулирано от ниските лихви по депозитите. Очаква се постепенно спадащите лихви по кредитите, както и еврофондовете, да подкрепят инвестициите, които през първото тримесечие бяха неутрални към растежа на икономиката“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев.

    Има индикации и, че дефлационната тенденция е обърнала посоката си под влияние на политиката на ЕЦБ за количествено облекчение, като инфлацията към края на годината вероятно ще доближи 1%.

    Коалиционното правителство работи в сравнително спокойна вътрешнополитическа обстановка, поради което то най-вероятно ще продължи управлението си в средносрочна перспектива, прогнозират още от „Райфайзен“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години