петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6986 прочитания

    Какво означава гръцкото „Не”?

    Водещи икономисти оценяват като все по-вероятен сценария Гърция да напусне еврозоната
    06 юли 2015, 11:31 a+ a- a

    Какви са възможните сценарии след убедителното гръцко „Не” на референдума в неделя? Повечето икономисти считат за все по-реална възможността за излизане на Гърция от еврозоната.

    Според Гунтрам Волф, директор на европейския мозъчен тръст Bruegel, „Grexit е реална възможност. Такова развитие ще бъде много скъпо за Гърция и за цялата еврозона”. Все пак той не изключва нов кръг преговори, в рамките на които банките ще продължат да работят под капиталов контрол.

    Раул Рупарел, един от ръководителите на лондонския аналитичен център Open Europe, вижда три възможни сценария след гръцкия референдум. Най-реалният според него е излизане на Гърция от еврозоната със или без нови преговори. „Вероятно и възможно е Гърция да излезе от еврозоната, но да остане в ЕС. Това ще е от полза за всички, за да се минимизира икономическото страдание за Гърция и да се поддържа геополитическата и социалната стабилност в страната”. Според Рупарел Grexit би изисквал промени в договорите на ЕС.

    Вторият по-малко възможен сценарий според Рупарел е нови преговори, които да доведат до сделка. „Това е очакването на гръцкото правителство, но ние винаги сме считали тази възможност като по-скоро невероятна. Изглежда възможно лидерите от еврозоната да обмислят нови разговори с Гърция, но някои страни, като Германия, ще трябва да получат за това одобрението от парламентите си”. По думите на икономиста дори и нови преговори да има, те ще отнемат време. Освен това нова договореност за спасителна програма ще изисква одобрението на парламентите на страните от еврозоната.

    Третият сценарий според Рупарел е Grimbo (от „Greece” и „Limbo” – състояние на неопределеност). „Теоретично Гърция може да съществува в състояние на неопределеност в рамките на еврозоната с капиталов контрол и някакъв вид паралелна валута. Ние винаги сме считали този вариант за много невероятен”. По думите на Рупарел подобно положение няма да е от полза за никого. „При всички случаи ЕС и еврозоната ще претърпят фундаментални промени”, посочва в заключение икономистът.

    Икономисти от повечето водещи международни банки също считат излизането на Гърция от европейския валутен съюз за реален сценарий. „Въпреки че ситуацията е много неясна, в момента Grexit изглежда по-вероятен”, счита икономистът от JPMorgan Малкълм Бар, цитиран от Bloomberg.

    Излизането на Гърция от еврозоната сега е най-вероятният сценарий”, посочва анализатор от британската банка Barclays в свой доклад, цитиран от Bloomberg. „Договарянето на нова програма с настоящото гръцко правителство ще бъде изключително трудно за лидерите от еврогрупата”, се допълва в анализа.

    Анализаторите от Oxford Economics повишиха вероятността Гърция да излезе от еврозоната на 85% от 67% преди референдума. Британската консултантска компания Teneo Intelligence оценява вероятността за подобен сценарий на 75% след вода в неделя.

    На другия полюс е американският икономист и носител на Нобелова награда за икономика Пол Кругман. Във вестник New York Times той пише, че референдумът в Гърция е победа за всички в Европа.

    Ципрас и Сириза постигнаха голяма победа на референдума, която подсилва позициите им за предстоящото. Те обаче не са единствените победители. Според мен Европа и европейската идея също спечелиха много”, посочва Кругман.

    Знам, че не са много хората, които мислят така. Но помислете за това по следния начин: станахме свидетели на въставането на Гърция срещу една наистина долна кампания на тормоз и заплашване, на опит да се уплаши гръцкото общество, не само като приеме условията на кредиторите, но и като се оттърве от собственото си правителство. Това беше срамен момент в модерната история на Европа и щеше да бъде наистина грозен прецедент, ако успееше”.

    А ако Гърция стигне до там да напусне еврозоната? Има голям шанс това да се случи сега – но демокрацията е от по-голямо значение, отколкото което и да е валутно споразумение”, заключва известният икономист.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове