вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5330 прочитания

    Издръжката на живот за 4-членно семейство - 2 248 лв.

    Според изчисленията на КНСБ линията на бедност у нас е в размер на 295 лв. на човек
    28 юли 2015, 16:34 a+ a- a

    Издръжката на живот на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни и 2 деца) в края на юни достигна 561.90 лв. Това означава, че общият месечен доход на това домакинство следва да бъде около 2 248 лв., за да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти. Това показват данните на КНСБ за издръжката на живот през юни.

    На тримесечна база продължава тенденцията за спад в средните нива на издръжката на живот, като през второто тримесечие намалението е от 0.2% спрямо предходното. Задържането и/или намалението се дължи основно на сезонния спад в цените на някои продукти, уточняват от КНСБ.

    На годишна база издръжката на живот отчита ръст от 0.3%, след като близо година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление. Задържане на нивата се наблюдава още през първото тримесечие на 2015. За сравнение през същия период на 2014 се отчита намаление от 0.7%.

    Според данните на синдикатите за издръжката на живот на лице от домакинство на бедни и в риск от бедност за второто тримесечие на 2015 е достигнала 294,52 лв. Това е намаление с 0.9% спрямо март т.г. и увеличение с 1.9% спрямо същия период на 2014.

    На минимална работна заплата (МРЗ) при пълно работно време през първото тримесечие на 2015 в страната са наети 248 019 или 11.5% от всички наети. В сравнение със същия период на предходната година увеличението е с 2.4% или около 6 хил. лица.

    Поетапното увеличението на размера на МРЗ от началото на 2015 и достигнатия среден ръст от 8.8% спрямо предходната година, е все още твърде недостатъчен и не позволява на страната ни да се измъкне от дъното на класирането в ЕС-28, уточняват от КНСБ. В реално изражение размерът на МРЗ не може да достигне нивата от 1990 г. и изостава със 7.2%. През този период съотношението между МРЗ и СРЗ за страната е 43.1%, докато през първото тримесечие на 2015 е 41.9%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти