четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4640 прочитания

    Телевизорът е най-предпочитаната покупка на кредит у нас

    Осем от десетте най-търсени стоки, закупени на изплащане, са по-евтини в сравнение с първата половина на 2014, показва класация на БНП Париба Лични Финанси
    29 юли 2015, 16:53 a+ a- a

    Българуте купуват най-често на изплащане телевизори. В същото време смартфоните се превърнаха в една от най-търсените технологични стоки, купувани на изплащане в България. През първата половина на 2015 покупките на „умни“ мобилни телефони са се увеличили с 60% в сравнение със същия период на 2014. Така те се изкачиха в класацията на втора позиция, като изместват лаптопите, които паднаха на 3-то място. В същото време се наблюдава по-слабо търсене на мобилни устройства като лаптопи и таблети. През първото полугодие на 2015 молбите за закупуване на преносими компютри са намалели с 23%, a на таблети с близо 35%.

    Източник: БНП Париба Лични Финанси, България

    Това показва новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси, България.

    Целта на „Топ 10 на изплащане” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа продукти, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси, България за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на близо 180 000 молби, получени през първата половина на 2015. Около от 60% от тях са за 10-те най-търсени стоки.

    По отношение на потребителското търсене се наблюдава и друга тенденция - 8 от 10-те стоки от новото издание на популярната класация са по-евтини в сравнение с победителите от първата половина на 2014. Например, цената на най-търсените смартфони е намаляла с 10%, телевизорите са с около 30% по-евтини, а цената на лаптопите е близо с 20% по-ниска. Най-голям е спадът при таблетите - 40%.

    Такива са характеристиките на най-търсения телевизор, според класацията „Топ 10 на изплащане“

    Тази тенденция може се обясни с това, че все повече българи пазаруват стоки, които са в промоция. Това се потвърждава и от наскоро публикувано изследване, проведено от водеща агенция за пазарни проучвания. Според него близо 20% от оборота на търговците на дребно се осъществява от стоки на промоция.

    Такива са характеристиките на най-търсения смартфон, според класацията „Топ 10 на изплащане“

    След като бяха на трета позиция през първата половина на 2014 г., смартфоните се изкачват до второ място, измествайки традиционните сребърни медалисти - лаптопите. Непрекъснато нарастващото търсене на „умни“ телефони беше отчетено за първи път през първото полугодие на 2013, когато те дебютираха в "Топ 10 на изплащане" директно на четвъртата позиция. От тогава те са продуктът, който постоянно реализира ръст.

    Такива са характеристиките на най-търсения лаптоп, според класацията „Топ 10 на изплащане“

    Любопитна тенденция е, че смартфоните изместват таблетите. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, това се дължи на факта, че новите модели са с големи екрани и мощни процесори. В допълнение много компании преработват сайтовете си, така че да са адаптивни за мобилни устройства. Фактор, който увеличава търсенето е и развитието на мобилните мрежи.

    Според проучването през първата половина на 2015 българите са закупили на изплащане много по-евтини телевизори в сравнение със същия период на 2014. Средната цена на новия победител е 570-620 лева, а най-търсеният телевизор в първата половина на 2014 е бил на цена от 840-890 лева.

    В новото издание на „Топ 10 на изплащане“ мебелите за дома отбелязват значително присъствие. Сред най-търсените стоки са дивани, обзавеждане за спалня и хол. На изплащане се купуват още перални, хладилници и готварски печки, бойлери, матраци и климатици.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк