петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2238 прочитания

    €305 млрд. са чуждестранните инвестиции в Европа за 2014

    България се нарежда на 12-то място по създадени нови работни места от чуждестранни инвестиции, показва доклад на EY
    04 август 2015, 14:07 a+ a- a

    Източник: Ernst & Young

    През 2014 преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в Европа достигнаха нов рекорд - €305 млрд. Това показват данните на Ernst & Young /EY/. Това е ръст от 36% спрямо година по-рано. За една година 43 европейски страни, включително Русия и Турция, привличат 4 341 проекта и постигат растеж от 10% спрямо 2013, като създават общо 185 583 работни места (+12%).

    Според 808 топ мениджъри, взели участие в 13-тото Проучване на привлекателността на Европа за инвеститорите на EY, Западна Европа привлича 50% от инвестициите в световен план през 2014, спрямо 45% през 2013. Инвестициите в Китай намаляват до 38% през 2014, което е с 6% по-малко спрямо предходната година. Това нарежда Китай трети в класацията веднага след Северна Америка, която привлича 39% от световните инвестиции.

    Източник: Ernst & Young

    Атрактивността на Европа за инвеститорите се корени не само в икономическата стабилност и възстановяване в Европа, но и в по-голямата несигурност на развиващите се пазари и тяхната способност да поддържат темповете на растеж през последните години. По-ниските цени на енергията, по-слабото евро и количествените улеснения подсилват апетита на инвеститорите към Европа.

    Кои са най-атрактивните държави и градове?
    Повече от половината от ПЧИ в европейската икономика - 52% и 30% от създадените работни места вследствие на инвестиции се случват в три страни: Великобритания, Германия и Франция. Великобритания все още е първа в класацията по привлечени инвестиции и създадени работни места, а Турция вече е сред първите десет страни. Останалите в десетката са Испания, Белгия, Холандия, Полша, Русия и Ирландия.

    Основните фактори за привличане на чуждестранни инвестиции са три и европейските градове ги притежават - способност да възстановят икономическия растеж, да създават условия за развитие на компании от ново поколение и да прокарват идеи за промяна живота на милиони.

    Кои индустрии привличат най-много инвестиции?
    Икономическото възстановяване, обезцененото евро и падащите цени на енергията са критични за съживяването на производството в Европа. Логистичните операции и промишлеността нарастват с 27% в резултат на индустриалното възраждане и бума на електронната търговия. В сектора на услугите силно нарастват инвестициите в софтуерни проекти (27%), във финансови услуги (37%) и в бек офис услуги (15%).

    Източник: Ernst & Young

    Най-големите инвеститори
    Въпреки че повече от половината инвестиции в европейската икономика са от европейски компании - 51%, а други 25% от американски, китайските компании изпреварват японските и се нареждат на пето място в класацията на най-големите инвеститори в Европа. С 210 проекта - почти с 40% повече от предходната година, китайските инвестиции в Европа са резултат от усилията на китайското правителство за насърчаване на чуждите инвестиции като средство за придобиване на технологии, марки и ресурси в чужбина, за да стимулира развитието на висококачествено вътрешно производство и услуги.

    Новите работни места – най-много на изток
    Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) вкл. Русия и Турция изпреварват западните си съседи по брой на създадени работни места от ПЧИ. Така ако броят на новите работни места в Западна Европа е 89 486, то в ЦИЕ е 96 087. Полша и Турция запазват апетита на инвеститорите и генерират високи нива на нови работни места. Полша е на трето място с 15 485 работни места, а Турция на осмо с 8 175 работни места. Румъния напредва с впечатляващите 77%, създавайки 10 892 нови работни места. Най-голям скок обаче прави Македония с цели 233% увеличение на създадените работни места. Така те са 5 688 през 2014. България също привлича интереса на инвеститорите и се нарежда малко след първите десет – на 12 място с 5 688 нови работни места. Въпреки това нуждата от реформи и по-добра инфраструктура е ключова при привличането на инвеститорския интерес.

    Трудности по пътя напред
    Според проучването 59% от инвеститорите са уверени за перспективите на Европа в следващите три години, но само 32% от мениджърите имат планове да създадат или да разширят дейността си на континента, а 64% не разполагат с никакви планове.
    Инвеститорите изказват мнение, че за да направят най-доброто от икономическото възраждане на Европа и по-нататъшното подобряване на инвестиционния климат, политиците трябва да продължат да премахват пречките пред ефективността на бизнеса. Това са излишната бюрокрация и бавния растеж, които все още се възприемат като основни пречки.

    Източник: Ernst & Young
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам