четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2195 прочитания

    Неграмотността ще струва на глобалната икономика 1.2 трлн. долара през 2015

    Това е „световна криза”, предупреждават експерти
    31 август 2015, 11:07 a+ a- a

    Неграмотността е „световна криза”, която ще струва на глобалната икономика 1.2 трлн. долара през 2015. Това се посочва в доклад на World Literacy Foundation.

    Повече от 796 милиона души са или напълно неграмотни, което означава, че не могат да четат или пишат, или функционално неграмотни, което означава, че не могат да изпълняват основни задачи, като например да прочетат етикет на лекарство.

    Поради неграмотността хора в богати и бедни страни са „в капана на един цикъл на бедността с ограничени възможности за заетост или генериране на доходи”, се подчертава в доклада.

    Докладът използва формула, разработена от ЮНЕСКО, която взема предвид размера и структурите на икономиките на различните страни. Формулата изчислява, че цената на неграмотността в развиващите се страни ще възлезе на около 0.5% от техния БВП.

    В страни като Китай и Индия сумата ще е около 1.2% от БВП, докато в развитите страни разходите се оценяват на около 2% от БВП.

    Тези оценки отразяват по-ниското ниво на разходите за социални услуги като социални грижи, здравеопазване и съдебна система в по-слабо развитите страни, се казва в доклада. Това означава, че страните с най-голямо БВП ще понесат най-много загуби заради нивата на неграмотност. Богатите страни губят около 898 млрд. долара всяка година заради неграмотност, която може да ограничи производителността на бизнеса, докато развиващите се икономики губят около 294 млрд. долара.

    Загубите в САЩ се очаква да възлязат на 362.49 млрд. долара тази година, следвани от Китай с 134.54 млрд. и Япония с 84.21 млрд. В развиващите се страни най-много загуби се очакват да понесат в Бангладеш (1 млрд.) и Ангола (530 млн.).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.