петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4557 прочитания

    Бизнес климатът се влошава през април

    Това е първото понижение от началото на годината, отчита националната статистика
    28 април 2016, 12:00 a+ a- a

    През април 2016 общият показател на бизнес климата се понижава с 3,3 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността. Това показват данните от анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

    Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 8,1 пункта спрямо март, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

    Бизнес климатът в строителството запазва приблизително равнището си от март. По мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, а прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

    При търговията на дребно бизнес климатът остава приблизително на нивото си от март. Оценките на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца се подобряват, като се регистрира и повишен оптимизъм в очакванията им както по отношение на продажбите, така и на поръчките към доставчици през следващите три месеца.

    Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се повишава с 0,7 пункта главно поради благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

    Основният фактор, затрудняващ работата на предприятията в страната е несигурната икономическа среда. След нея се нареждат фактори като конкуренция в бранша и недостатъчно търсене.

    По отношение на продажните цени по-голяма част от мениджърите във всички сектори очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години