събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9136 прочитания

    4 от най-големите банки в света работят върху нова криптовалута

    Идеята е технологията да стане стандарт във финансовата сфера
    24 август 2016, 15:12 a+ a- a

    Четири от най-големите банки в света се обединиха, за да разработят нова форма на дигитална валута, която да се превърне в индустриален стандарт за клиринг* и сетълмент** за сметка на технологията blockchain***, която стои в основата на Bitcoin.

    Швейцарската UBS обединява сили с Deutsche Bank, Santander и BNY Mellon, както и с брокера ICAP, за да представят идеята си пред централните банки. Планът им предвижда търговската употреба на новата разработка да започне в началото на 2018.

    Ходът на 4-те банки е едно от най-конкретните доказателства за сътрудничеството на банките в специфичната технология на blockchain с цел овладяване силата на децентрализираните компютърни мрежи и подобряване ефективността на финансовия пазар, коментира Financial Times.

    В днешно време търговията между банките и институциите е трудна, времеемка и скъпа, което е и причината всички ние да имаме големи бек офиси. Новата технология има за цел да рационализира тези операции и да ги направи по-ефективни, обяснява Хулио Фаура, началник на Развойна дейност в Santander.

    Първоначално банките са подозрително настроени към тази технология заради опасения от измами. Сега обаче те проучват възможностите да я използват, за да ускорят своите бек офис процеси и да освободят милиарди капитал, който в момента служи за поддържане на търговията на глобалните пазари.

    Общата цена, която финансовата индустрия плаща за клиринг и сетълмент годишно се оценява на между 65 и 80 милиарда щатски долара, пише още изданието.

    *Клиринг - система от безкасово разчитане за стоки, ценни книжа и услуги, основаваща се на зачитане на взаимните искания и задължения. В банковото дело – уреждане на задължения между банки или между държави чрез счетоводно уравняване на вноса и износа.

    **Сетълмент се нарича окончателното прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес, с което се преразпределя ограниченият паричен ресурс и с което плащането между банките, участващи в платежната транзакция, е действително завършено.

    *** blockchain – технология на базата на алгоритми, която позволява различните криптовалути (виртуални валути), включително биткойн, да се търгуват, а плащанията да бъдат верифицирани по електронен път в мрежа от компютри без наличието на основна счетоводна книга.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 19 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години