петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2256 прочитания

    Втори български павилион отвори врати в Шанхай

    Той представя над 40 български производители
    26 август 2016, 10:53 a+ a- a

    Вторият български павилион с родни стоки заработи в Свободната търговска зона на Шанхай, Китай. Неговото откриване бе дадено с двустранна церемония осъществена чрез телемост между Морска гара Бургас и Българския павилион в Шанхайската свободна зона, съобщиха от Община Бургас. Вторият български павилион е част от инициативата „16+1“ между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

    Предлаганите стоки са вино, мляко и млечни продукти, сладка, мед, козметика, сокове, тестени изделия. Павилионът представлява постоянно действащ изложбен център, който се предоставя безвъзмездно от Китай на България.

    От Бургас в телемоста за откриването на българския павилион в Шанхай участваха производители от страната, представители на посолството на Китай у нас, зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНССС) Васил Гелев, зам.-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев, председателят на СД на „Пристанище Бургас“ ЕАД Иван Капитанов, изпълнителният директор на порта Диян Димов, които отправиха поздравления до участниците в българския павилион. По време на тържествената церемония бе анонсирано и скорошното откриване на Логистичен център "Павилион 16+1" на територията на Бургаското пристанище.

    Изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов заяви по време на официалното откриване, че след разкриването на павилиона „16+1“ в Пристанище Бургас стоките на страните от Централна и Източна Европа ще се обединяват и ще се изпращат по море или чрез железопътен транспорт до Китай. „Проектът „16+1“ не е само търговия, той е образование, култура и туризъм“, посочи още Димов.

    В края на събитието Веселин Василев, президент на компанията Horizon software solutions LTD, която е избрана за оператор на павилиона „16+1“ в Бургас, благодари на всички институции, които обединено работиха за успеха на инициативата.

    Зам.-министър Грудев отбеляза, че свободната търговска зона на Шанхай е предоставила изключително атрактивни условия за стъпване на българските производители на китайския пазар, който е необятен и огромен и е сериозна възможност за българските производители.

    От своя страна директорът на ЦНССС Васил Гелев заяви, че една от основните дейности на Центъра е българските продукти и тези от Централна и Източна Европа да се реализират на китайския пазар. „Поставихме Бургас на транспортната карта на Пекин. Направихме възможно цялата стока от Централна и Източна Европа да се консолидира и минава през територията на пристанище Бургас, което ще доведе не само до инвестиции от китайската страна на пристанището, но и значителни придобивки за България“, каза още Гелев. Той посочи, че павилионът ще даде допълнителен стимул на българските производители да организират изпращането на мострите и продуктите си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 31 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 50 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research