четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1576 прочитания

    Азербайджан е сред основните доставчици на природен газ за центъра „Балкан“

    Държавната компания СОКАР има интерес към разширяването на газохранилището „Чирен“
    30 септември 2016, 10:31 a+ a- a

    Азербайджан е един от основните източници на природен газ за газоразпределителния център „Балкан“. Това каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков на четвъртото заседание на българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Заседанието се проведе в Баку,Азербайджан. В него участваха още министърът на икономиката Божидар Лукарски, както и представители на министерството на образованието, ИАНМСП и компании, участващи в двустранните отношения.

    В рамките на сесията бе подписан протокол, съгласно който ще бъдат разгледани възможните варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни при реализацията на проекта за газов разпределителен център „Балкан“.

    Двете страни изразиха категоричната си подкрепа за реализация на газовите доставките в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището „Шах Дениз 2“ от 2020.

    Предвижда се разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.

    На среща между зам.-министър Станков и представители на азербайджанската държавна компания СОКАР (SOCAR), от компанията заявиха интерес към разширяване на подземното газово хранилище „Чирен“. В момента обемът на съоръжението е 550 млн. куб. метра. След реализиране на плановете за разширяване ще достигне 1 млрд. куб. метра.

    Разширяването на ПГХ „Чирен“ е важна предпоставка за реализацията на проекта за изграждане на газов хъб „Балкан“, в който азербайджанската страна разглежда възможностите за участие,уточняват от енергийното министерство.

    СОКАР препотвърди резервирания капацитет в размер на 50 млн. куб. метра в рамките на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България. Азербайджанската страна в лицето на СОКАР заяви интерес за резервиране на най-малко същия капацитет и през втората фаза, която се провежда в момента.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС