четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4377 прочитания

    Над 100 хил. туристи са посетили Рилските езера през този летен сезон

    Посещенията обаче са предимно еднодневни, отчете министър Ангелкова
    13 октомври 2016, 15:08 a+ a- a

    Повече от 100 хил. туристи са посетили Рилските езера през активния летен сезон като ръстът е над 12%. Това съобщи в Сапарева баня министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя проведе среща с представителите на местния бранш и посети някои от основните атракции в общината.

    Община Сапарева баня предлага богати възможности и избор в областта на отдиха и туризма, балнеотуризма, планинския, културния туризъм, екотуризма и зимните спортове. Транспортните връзки и географското разположение са също много благоприятни за развитието им. Центърът на общината, се намира на 60 км от областния град Кюстендил и на 90 км от столицата. Околностите предлагат редица маршрути за излети и екскурзии. На територията на горскостопанския участък „Сапарева баня" попада част от Националния парк „Рила", където се намират резерватът „Скакавица" и Седемте рилски езера, курортната местност Паничище и много природни забележителности.

    „Сапарева баня има големи перспективи и за развитие на СПА, планински и културен туризъм, а близостта на града до столицата е важна предпоставка за увеличаване на туристопотока“, посочи министър Ангелкова. Трябва да бъде използвана и притегателната сила на Рилските езера и другите природни забележителности в региона, стана ясно от думите ѝ.

    „Положителна тенденция е, че се отчита ръст на нощувките в областта и общината от над 17%, но все още преобладават еднодневните пътувания. Затова с общи усилия трябва да задържим туристите по-дълго в региона като им предложим повече атракции и преживявания“, посочи още Николина Ангелкова.

    Сапарева баня е част и от проекта за популяризираните на българските ЕДЕН дестинации, като за всяка от тях се изготвят тематични рекламни материали. Сред тях са и видео клипове, които ще бъдат готови до дни и ще бъдат представяни на международни форуми и туристически борси, каза още министърът на туризма.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 секунди
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка