вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13435 прочитания

    „Четвъртата индустриална революция“ от Клаус Шваб излиза в България

    В книгата основателят на Световния икономически форум споделя визията си за бъдещето на световната икономика
    24 октомври 2016, 16:12 a+ a- a

    Клаус Шваб се намира в епицентъра на световните дела вече над 40 години

    На 27 октомври 2016 в България излиза „Четвъртата индустриална революция“ от Клаус Шваб, основател и председател на Световния икономически форум.  Книгата (ИК „Хермес“) е сериозен, проницателен и интересен анализ за бъдещето на световната икономика. 

    Четвъртата индустриална революция не прилича на нищо, което човечеството е преживявало досега. Новите технологии водят до сливане на физическия, дигиталния и биологичния свят, което крие едновременно огромни възможности и потенциална опасност. Скоростта, мащабът и дълбочината на тази революция оказват влияние както върху световната икономика и политика, така и върху обществото и отделния човек. В „Четвъртата индустриална революция“ Клаус Шваб описва основните характеристики на новата технологична революция и очертава възможностите и дилемите, които носи със себе си. Още по-важно – авторът разглежда Четвъртата индустриална революция като наше собствено творение и посочва начините, по които можем да я насочим в определена посока. Чрез нови форми на сътрудничество и управление тя може да бъде използвана за общото благо. Само ако поемем колективна отговорност за създаването на бъдеще, в което иновациите и технологиите служат на хората, можем да издигнем човечеството до ново ниво на морално съзнание.

    Клаус Шваб е основател и председател на Световния икономически форум – международната организация за сътрудничество между публичния и частния сектор, чиято най-известна инициатива е годишната среща в Давос. Форумът ангажира участието на най-влиятелните политически и икономически лидери, както и други изтъкнати обществени фигури, за обсъждане и оформяне на дневния ред в глобален, регионален и секторен мащаб. Организацията е създадена през 1971 като фондация с нестопанска цел със седалище в швейцарския град Женева. Световният икономически форум е независим, безпристрастен и необвързан с конкретни интереси.

    Ето и част от отзивите за книгата

    „Тази книга е задължително четиво за всички от мениджърския ми екип. Единствено организациите, ръководени от смисъл и ценности, ще бъдат в състояние да повлияят и да се възползват от тектоничните, социални и икономически размествания, които вече са в ход. В книгата си Клаус Шваб ни убеждава защо всеки от нас трябва да положи усилия, за да превърне личните ползи от „Четвъртата индустриална революция“ в обществени.“ - Марк Бениоф, председател и главен изпълнителен директор на американската компания за облачен компютинг Salesforce

    „Горещо ви препоръчвам да прочетете тази книга, за да разберете по-добре не само въздействието на технологиите върху начина, по който произвеждаме, потребяваме и търгуваме, но също така и за да се запознаете със стратегиите, чрез които да трансформираме тези системи, така че да бъдат от полза за цялото човечество“. - Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие)

    „Тази книга е задължително четиво за корпоративните лидери, политиците и всички граждани, които се интересуват как да се справят с предизвикателствата на съвременния свят и искат да разберат възможностите, които се разкриват пред тях, благодарение на появата  на новите технологии. Със сигурност дълбоките промени, които се случват, ще засегнат всеки един бизнес и общество. Клаус Шваб ни напомня, че притежаваме индивидуална и колективна сила да превърнем Четвъртата индустриална революция в по-природосъобразна и въздействаща от предходните три.“ - Мухтар Кент, президент и главен изпълнителен директор на „Кока Кола“

    „Технологиите ще определят бъдещето на човечеството – от това как работим и споделяме информация, до това как реагираме при глобална криза като недостига на питейна вода и климатичните промени. Чрез „Четвъртата индустриална революция“ Клаус Шваб ни кара  да се замислим как да използваме технологиите, така че да служат на едно бъдещо общество, като в същото време запазим изконните си човешки ценности“. - Л. Рафаел Райф президент на Масачузетския технологичен институт

    „Всички ние се вълнуваме от настъпването на Четвъртата индустриална революция и промените, които тя ще окаже върху нашите компании, индустрии и държави. Историята обаче ни учи, че големите икономически сътресения водят със себе си социални и икономически предизвикателства, които изискват нови начини на мислене, организиране и съвнестна работа. „Четвъртата индустриална революция“ представлява едновременно отваряща очите оценка на новите технологии, трезв поглед върху потенциално негативното им влияние и изпълнен с надежда призив за действие – всички ние трябва да реагираме, мислейки за общото благо.“ - Карл-Хенрик Сванберг, председател на „Бритиш Петролиум“.

    Вижте трейлър за книгата със субтитри на български език: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 2 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 5 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 6 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд