четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4309 прочитания

    Общините ще получат 3,5 млн. лева за разработване на минералните си извори

    Средствата ще се отпускат от 2017 за развитие на балнеология, туризъм и спа центрове, отопление на сгради, оранжерийно производство, спортни дейности и питейни нужди
    26 октомври 2016, 10:11 a+ a- a

    Министерството на околната среда и водите (МОСВ) открива пилотна схема с бюджет 3,5 млн. лева, насочена към общините за разработване на минералните извори на тяхна територия. Това обяви на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

    Пилотната схема за подпомагане на общините е разработена след извършен анализ от началото на тази година. За целта са изпратени запитвания до 111 общини, които са посочили състоянието на инфраструктурните си съоръжения и нуждите от тяхното подобряване.

    „Резултатите показват, че мрежата е силно амортизирана, в повечето общини е на повече от 50 години, а в община Велинград функционира дървен водопровод от 30-те години на миналия век“, отбеляза министър Василева. Тя добави, че изграждането и реконструкцията на съоръженията ще даде възможност за захранване на повече ползватели, за привличането на бизнеса и осигуряване на работни места в слабо населени планински райони, както и за намаляване на общинските разходи за отопление.

    Находищата на минерални води у нас, изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г., с промени в Закона за водите, е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, които стопанисват 63 находища, както и 37 находища - общинска собственост. Данните сочат, че до момента се оползотворява по-малко от 20% процента от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда.

    По програмата ще се подпомага подмяна, изграждане или разширяване на инфраструктурата за пренос или подаване на минералните води до ползватели, резервоари, топлообменници, оборудване за експлоатация и водовземане и др.

    Източник на средствата са ранните търгове с емисии на парникови газове. Програмата ще се администрира от Националния доверителен екофонд, който от 1 ноември до 16 декември т.г. ще приема проектните предложения на местните власти и ще извършва предварителен преглед. Най-важни критерии за подбора им са наличието на готови предпроектни проучвания, технически проекти, както и бизнес план, доказващ икономическата целесъобразност на проектите.

    Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017. Със средствата ще се осигуряват безвъзмездно до 50% от проектите на общините, като за останалата половина от стойността им местните власти ще трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. Освен безвъзмездното финансиране, ще има възможност да се покрият и лихвите по взетите кредити от общините, поясни министър Василева.

    „България е богата на минерални води, има ги в цялата страна, това е природен дар, който искаме да оползотворяваме в максимална степен с грижа за хората“, каза министър Василева. Тя добави, че минералните ни води имат ценни качества - температура между 20 и 102 градуса, изключителна чистота заради дълбочинния произход и разнообразен минерален състав. Това дава възможност да се използват за питейни цели, за балнеология, за развитие на туризъм и спа центрове, за отопление на сгради, за оранжерийно производство, както и за развитие на спортни дейности.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 13 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам