петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1711 прочитания

    Пазарът на сливания и придобивания в Централна и Югоизточна Европа е на стойност над $14 млрд.

    През първата половина на 2016 най-привлекателни за инвеститорите са секторите на услугите, производството и IT и технологиите, показва анализ на EY
    28 октомври 2016, 12:42 a+ a- a

    Общата стойност на пазара на сливания и придобивания в Централна и Югоизточна Европа (ЦЮЕ) през първата половина на 2016 се оценява на 14,1 млрд. долара – с 14,3% по-малко в сравнение със същия период на 2015. Чехия се нарежда първа с оценка на пазара от 4,9 млрд. долара, следвана от Турция с 3,5 млрд. долара и Полша с 2,3 млрд. долара. Най-голям растеж на пазара отбелязват Чехия и Словакия. Стойността на чешкия пазар нараства със 74,1% в сравнение с миналата година, а този в Словакия възлиза на 240 млн. долара или със 135,8% повече от предходната година.

    Това показват данните от M&A* Барометъра на консултантска компания EY. Като цяло активността в региона на ЦЮЕ се запазва. Общият брой на сделките нараства с 1,2% спрямо същия период на миналата година (655 спрямо 647). Чехия, Турция и Полша успяват да реализират най-много сделки – съответно 194, 133 и 121. Въпреки че общият брой на сделките в региона расте, осем от страните отчитат спад на активността на М&A пазара.

    Данните на EY показват, че Чехия е основният двигател на увеличената активност – броят на реализираните сделки в страната нараства почти двойно с общо 98%. Увеличената активност се дължи на текущата консолидация на различни сектори на икономиката в съчетание на ниски лихвени нива, силен икономически растеж и слаба местна валута.

    Инвеститорите – стратегически или финансови
    78% от реализираните сделки в региона на ЦЮЕ са направени от стратегически инвеститори. Делът на финансовите инвеститори е най-висок в Гърция, където те реализират 40% от пазара, следвани от 39% в Унгария и 33% в Сърбия. Причината за многото финансови инвеститори в Гърция са сделките, реализирани от гръцки фондове за рисков капитал и дялови инвестиции. В Унгария сделките се случват поради увеличената активност на Европейския фонд за рискови инвестиции JEREMIE, който затвори инвестиционния си период през месец май.

    Традиционно пазарът на ЦЮЕ е доминиран от местни сделки, при които и купувачът и продавачът са от една и съща страна. 57% от реализираните сделки са точно такива. 32% са входящите сделки (тези, при които инвеститорът е от друга държава), а най-малко са изходящите сделки – едва при 11% инвеститорът е страна от ЦЮЕ - точно толкова, колкото и през изминалата година. Турция, Чехия и Полша реализират най-голям брой сделки през 2016 извън границите си – съответно 23, 14 и 13. Най-голям дял на входящи сделки наблюдаваме в Хърватска (64%), България (45%) и Словения (45%).

    Най-интересните сектори за M&A:
    - IT секторът и технологиите като цяло привличат най-голям интерес и осъществяват най-много сделки през първата половина на 2016. 121 са реализираните сделки или 18% от общия брой сделки. Най-голямата сделка в сектора е покупката на базираната в Унгария платформа за видео споделяне Ustream от IBM за приблизително 130 млн. долара според източници от пазара. Друга интересна сделка от IT сектора е придобиването на най-големия туристически оператор в Чехия Invia.cz от чешкия фонд за рискови инвестиции Rockaway за 84,9 млн. долара.

    - 75 са сделките, реализирани в сектора на производството през първите шест месеца на 2016. Най-големите сделки включват придобиването на пакистанския Dawlance от глобалния лидер в производството на стоки за дома Arcelik, собственост на турския „Коч Холдинг“, за 258 млн. долара и покупката на турския производител на опаковки Kaenobel Ambalaj от международния лидер в пакетирането Mondi Group за 100 млн. долара. Средният размер на сделките в сектор производство възлиза на 32,3 млн. долара.

    - общо 62 са сделките в сектора на услугите през периода януари-юни 2016. Най-големите сделки са покупката на компанията за авиационна поддръжка Job Air Technic AS от чешката Czechoslovak Group AS за 33 млн. долара, придобиването на чешката авиокомпания Travel Services AS от базираната в Китай CEFS China Energy Company Limited за 30млн. долара и покупката на Grand Hotel Adriatic в хърватския курорт Опатия от хървастската Teri Trgovina DOO за 13 млн. долара. Средният размер на сделките в сектора възлиза на 8,1 млн. долара.

    * От английски Merger and Acquisition (M&A) – сливания и придобивания

    За да видите инфографиката в по-голям размер, кликнете на нея
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове