петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6284 прочитания

    Големите фармацевтични компании заплашиха, че ще се изнесат от Великобритания

    Те настояват за повече държавни субсидии и включване на лекарствата им в отпусканите от местната здравна каса
    31 октомври 2016, 11:21 a+ a- a

    Големите фармацевтични компании ще напуснат Великобритания, освен ако правителството и Националната здравна каса (National Health Service – NHS) не започнат да плащат за важни нови лекарства, в частност такива за лечение на ракови заболявания. Това заяви член на висшето ръководство на AstraZeneca, цитиран от британския Telegraph.

    „Депресиращо и деморализиращо е, че нашите най-нови лекарства, които са разработени тук, не се използват в Обединеното кралство”, заяви Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на звеното за иновативна медицина и ранно развитие на биотехнологиите в AstraZeneca.

    Според него, ако тези трудности продължат, а здравната система не приеме „най-важните иновации, които се превръщат в стандарт в други държави“, клиничните изпитания ще намалеят, качеството на научните разработки ще се влоши, а Великобритания ще се превърне в изолирана държава по отношение на иновациите в здравеопазването. Така компаниите ще напуснат, а нови няма да инвестират в страната, обяснява още Пангалос.

    Той призова правителството да харчи повече пари за нови медикаменти и да промени методиката по която Националния институт за здраве и грижа (National Institute for Health and Care Excellence – Nice) определя кои лекарства да се отпускат от NHS и кои не, в частност лекарствата за лечение на ракови заболявания.

    Nice преценява кои лекарства да бъдат отпускани от NHS на принципа на това колко е ефективно едно лекарство спрямо цената му. Тази методология обаче не е пригодена за новите лекарства, които са разработени за лечение на малки групи пациенти. Това ги прави скъпи, но от друга страна ефективни, уточнява още Пангалос.

    Обединеното кралство не е достатъчно голям пазар, за да е приоритетен. За нас е по-важно да търгуваме във Франция, Германия и Швеция, които приемат и плащат за нашите лекарства. След излизането си от ЕС Великобритания ще изостане сериозно в тази сфера, ако не направи някои основни промени и не промени начина, по който реимбурсира лекарствата, обясни още той.

    Според изчисления на Telegraph Великобритания плаща много по-малко за лечение на ракови заболявания на човек в сравнение с Франция и Германия, например. Така например във Франция се отпускат 12 000 паунда, в Германия 13 000, а в Англия само 6 500 паунда на година за лечение на ракови заболявания. Този праг не се е променял от 1999 насам. Това означава, че в реално изражение средствата са се свили с една трета, като в същото време бюджетът на NHS се е увеличил с 50%, уточнява още изданието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години