четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1991 прочитания

    Бюджетът на ЕС бе приет и одобрен

    Той възлиза на малко над 292 милиарда евро и предвижда повече средства за безработните младежи, малкия и среден бизнес и образованието
    02 декември 2016, 16:19 a+ a- a

    В бюджета за следващата година евродепутатите гарантираха по-голяма подкрепа за безработните младежи и допълнителни средства за ключови инициативи за подпомагане на малките и средни предприятия (МСП), транспортни и инфраструктурни проекти, изследвания и Еразъм+ за студентска мобилност. Размерът на бюджетните кредити за поети задължения възлиза на 157,86 млрд. евро, както и 134,49 млрд. евро в бюджетни кредити за плащания.

    След официалното одобрение от страна на Съвета на споразумението за бюджетно помирение, постигнато с ЕП на 28 ноември, Европейският парламент (ЕП) го прие с 438 гласа „за“ срещу 194 гласа „против“ и 7 „въздържали се“. След това то бе подписано от председателя на ЕП Мартин Шулц, с което стана закон.

    Младеж, работни места и растеж
    Европейският парламент гарантира 500 милиона евро повече от предвиденото в проектобюджета за Инициативата за младежка заетост с цел подпомагане на младите при намиране на работа. Други 200 милиона евро са предвидени за стимулиране на ключови инициативи за растеж и работни места като програмата COSME (конкурентоспособност на МСП), Механизма за свързване на Европа (CEF, финансиране на инфраструктурни проекти), програмата Хоризонт 2020 (изследователски проекти) и Еразъм+ (студентска мобилност).

    Бежанска и миграционна криза
    Евродепутатите успяха да осигурят и пакет за стимулиране на стойност 728 милиона евро, предвиден предимно за фондове, свързани с миграцията, включително 28 милиона евро повече за UNRWA (Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (общо 310 милиона евро) и 3 милиона повече за подкрепа на мирните преговори в Кипър (общо 34,8 милиона евро).

    Преглед на многогодишната финансова рамка (МФР)
    По време на дебата относно междинния преглед на дългосрочния бюджет на ЕС (МФР 2014-2020) Иван Корчок от името на словашкото председателство на Съвета, обеща ревизионен пакет, който да направи възможно мобилизирането на допълнителни 6 млрд. евро, които да бъдат насочени към най-важните приоритети до края на тази финансова перспектива, както и въвеждането на повече гъвкавост в бюджета.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа