четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17871 прочитания

    Какво да очакваме на пазара на труда през 2017?

    Вижте коментарите на HR мениджъри на компании от различни индустрии в България
    05 януари 2017, 18:51 a+ a- a

    2016 беше поредната предизвикателна година за пазара на труда в България. Работодатели от всички сектори споделяха, че става все по-сложно  привличането и задържането на добри специалисти. 

    Очакванията са трудното набиране на кандидати да продължи, а работодателите все повече да се фокусират върху инициативи и програми  за задържане и мотивиране на настоящите си служители.

    Кои са основните тенденции, които можем да очакваме на пазара на труда през 2017, попитахме HR мениджърите на водещи компании в България от различни индустрии. Вижте техните прогнози: 

    Кристина Енчева
    Специалист „Човешки ресурси“
    Координатор на стипендиантска програма „Юрген Дорман“
    „АББ България”

    Трудно намиране на кадри ще продължи

    Тенденцията за трудно намиране на кадри ще продължи по мое мнение и през 2017 година. Ние предвиждаме още разширение на бизнеса ни, което ще засили нашето присъствие на пазара на труда, но вярвам, че сме подготвени да посрещнем всички предизвикателства.
     

    Вероника Методиева
    HR специалист
    „Лактима” ЕАД

    Подготвяме се за още по-трудна кадрова ситуация 

    Кадровата криза, пред която сме изправени, се задълбочава с всяка изминала година. Не очаквам да има положителна промяна на пазара на труда през 2017.  Напротив, подготвяме се за още по-трудна кадрова ситуация.   

    Моника Максимова
    Директор „Човешки ресурси“
    БНП Париба Лични Финанси, България

    Работодателите ще трябва да бъдат иновативни и гъвкави за привличането и задържането на подходящите кандидати

    Смятам, че наблюдаваното през последната година ще продължи да се задълбочава. Работодателите ще трябва да бъдат иновативни и гъвкави за привличането и задържането на подходящите кандидати. Стъпка в тази посока е по-ясното очертаване на хоризонтите за кариерно развитие. Това е много важно, особено за младите хора, които са в началото на своята професионална кариера. 

    Добромира Манасиева
    Ръководител „Човешки ресурси”
    Experian

    Очакваме все повече хора да се преквалифицират, за да влязат в света на ИТ

    Очакваме да се запази динамиката на пазара, както и тенденцията все повече хора да се преквалифицират, за да влязат в света на ИТ. Това ще затрудни донякъде процеса на наемане и ще увеличи риска при назначаването на хора. Въпреки това, необходимостта от нови специалисти ще продължи да расте и то не само за позициите в сферата на софтуерната разработка. Ще наблюдаваме ръст в ролите, свързани с поддръжката на приложения, системи, бази данни, както и с бизнес анализи, финанси и статистика. Това ще накара компаниите да използват все по-иновативни подходи в усилията за привличането и задържането на таланти, със силен фокус и инвестиции в позиционирането и разпознаването на работодателската марка.  

    Радослава Кроснева
    Мениджър „Човешки ресурси“
    „Сосиете Женерал Експресбанк” 

    Също толкова предизвикателна, колкото беше и 2016

    2017 очакваме да бъде също толкова предизвикателна, колкото беше и 2016. От една страна, окрупняването в банковия сектор и дигитализацията на процесите в него се отразяват на пазара на труда. От друга страна, навлизането на все повече компании и нови чуждестранни инвеститори също влияе значително върху тенденциите на пазара на труда като цяло и в още по-голяма степен засилва конкуренцията между работодателите.  

    Пламен Тенев
    Старши специалист „Подбор на персонал“
    Sutherland Global Services  

    Предвиждаме все по-голяма трудност при подбора на подходящи специалисти

    С разширяване бизнеса на компаниите се очаква и повишаване на конкурентността в бранша. През настъпващата 2017 предвиждам все по-голяма трудност при подбора на подходящи тясно или широко специализирани специалисти.
     

    Аглика Адамова
    Директор „Човешки ресурси“
    Happy Bar & Grill 

    Демографската криза, емиграцията и нереформираната образователна система принуждава работодателите в туризма да стават все по-креативни

    Деструктивната роля на демографската криза, емиграцията и нереформираната образователна система принуждават работодателите в сектор „Туризъм” с всяка изминала година да стават все по-креативни в привличането на ново поколение кадри.  Това налага адаптиране към пазара на труда с иновативност в комуникациите и управлението на човешките ресурси в сектора.
    Както в Европа, така и в България е тенденция използването на различен тип интерактивна комуникация чрез технологии, с която се измерва ангажимента в реално време. Ползата от прилагането им е видима, защото позволява и бърза обратна връзка към и от компанията за потребностите, процеса на работа и проблемите на служителите.
    Продължава да се наблюдава повишена взаимност и осъзната целенасоченост от страна на университетите към бизнеса  за внедряване на програми, които ще приспособят по-лесно младежите от катедрите към приложими бизнес умения и практики.
    В компанията Happy продължаваме поетия път на засилена социална политика, програми за привличане и развитие на млади хора, които желаят да се реализират в качественото ресторантьорство. 

    Цвета Величкова
    Директор „Човешки ресурси“
    „Луфтханза Техник София“

    Очакваме високо търсене на професионалисти

    Определено са наблюдава сериозно развитие на компаниите в областта на управлението на доставки и материали и това ще доведе до високо търсене на професионалисти в областта. 

    Евелина Великова
    Прокурист
    dm България 

    Ще открием между 8 и 12 магазина и ще назначим още няколко десетки души в dm България

    Очакваме, че развитието на пазара на труда ще е положително. За това ще допринесе ръстът на икономиката, който ще доведе до откриването на нови работни места. Ние също ще имаме принос за намаляването на безработицата.
    За следващата година планираме да открием между 8 и 12 магазина. Те ще бъдат основно в големите градове София, Пловдив, Бургас и Варна. Ще отворим филиали и в по-малки населени места като Разград, където очакваме да открием магазина си през февруари 2017. Освен това към април 2017 очакваме да приключи и разширяването на логистичния ни център в град Елин Пелин. В резултат на това  ще назначим още няколко десетки души в dm България. 

    Анелия Попова
    HR Business Partner
    SBTech 

    Ще заложим на подобряването на т.нар. Employee Experience

    В нашата компания ще заложим на подобряването на т.нар. Employee Experience (EE), или с други думи – да се опитаме да създадем такова място за работа, където всеки не просто да идва сутрин на работа с усмивка, а да бъде ангажиран непрестанно с целите на компанията, като напредва и се развива заедно с нея. Другото, върху което ще се фокусираме през тази година, е изготвянето на цялостна програма за „Развитие на кариерни пътеки в SBTech”, посредством която всеки нов служител със старта си в компанията ще знае какви са стъпките за израстване в професионалната му кариера. Така всички ще са запознати какво могат да очакват от бъдещото си развитие при нас и сами да избират. 

    Александра Гужгулова
    Ръководител „Човешки ресурси“
    Visteon Electronics Bulgaria

    Компаниите надвишават планираните увеличения на заплати и инвестират много средства в задържането на специалистите

    Не очакваме промени в сравнение с предишните две години - конкуренцията за специалисти с инженерни профили и особено програмисти е сериозна. Плановете на почти всички големи ИТ компании са за растеж. Изследванията показват, че компаниите надвишават планираните увеличения на заплати и инвестират много средства в задържането на специалистите. Емиграцията на експерти също продължава да е сериозно предизвикателство за големите компании в България.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк