четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5080 прочитания

    Работим по-дълго за държавата през 2017

    Денят на свобода от правителството тази година идва по-късно - на 16 май, сочи проучване на ИПИ
    06 януари 2017, 16:04 a+ a- a

     

    През 2017 българите ще работят до 16-ти май, за да си платят данъците към държавата. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано, отбелязват от Института за пазарна икономика (ИПИ). По света този ден се нарича Тax Freedom Day, а у нас - Ден на свобода от правителството.

    В България денят на свобода от правителството традиционно се пада в края на април или началото на май, но тази година той идва по-късно, защото данъчната тежест расте и българите ще трябва да работят цели 136 дни за държавата.

    През 2017 българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време приходитe в бюджета са заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през тази година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

    Най-много дни през 2017  ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

    През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи. Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 20 часа