петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2011 прочитания

    7,4 млн. души могат да работят до 2020 в основаната на данни икономика в ЕС

    Тя се оценява на 272 млрд. евро
    10 януари 2017, 17:09 a+ a- a

    7,4 млн. души могат да работят до 2020 в основаната на данни икономика в ЕС. През 2015 тя беше оценена на 272 млрд. евро (растеж от 5,6 % на годишна база). Данните могат да бъдат използвани за подобряване на почти всеки аспект на нашето ежедневие - от бизнес анализите до прогнозата за времето, от нова ера в медицината, даваща възможност за персонализирани грижи, до по-безопасни пътища и по-малко задръствания.

    Оказва се обаче, че ЕС не използва максимално потенциала си в областта на данните поради редица законови или административни ограничения, предимно под формата на изисквания за локализиране на национални данни, които ограничават целия пазар на данни в ЕС. Премахването на тези ограничения ще генерира до 8 млрд. евро БВП на година, сочи проучване.

    Затова Европейската комисия предложи политически и законови решения, които ще дадат тласък на основаната на данни икономика в ЕС. За да може европейската икономика да се възползва максимално от предоставяните от данните възможности, Комисията ще:

    • започне структурирани диалози с държавите членки и заинтересованите страни, за да обсъдят пропорционалността на ограниченията във връзка с локализирането на данни. Целта е да се събере повече информация за характера на тези ограничения и за ефекта им върху предприятията, по-специално МСП и стартиращите предприятия, както и върху организации от публичния сектор.

    • предприеме, когато е нужно и уместно, действия по правоприлагане, а ако е необходимо, ще започне по-нататъшни инициативи в отговор на необосновани или непропорционални ограничения във връзка с локализирането на данни. Комисията също така анализира правната несигурност, породена от проблеми, възникващи в основаната на данни икономика, и търси мнения за евентуални законови и политически ответни мерки във връзка с:

    • Достъп до данни и прехвърляне на данни. Широкото използване на нелични машинно генерирани данни може да доведе до раждането в ЕС на значими иновации, стартиращи предприятия и нови бизнес модели.

    • Отговорност във връзка с основаните на данни продукти и услуги. Настоящите правила на ЕС относно отговорността не са адаптирани към съвременните цифрови, основани на данни, продукти и услуги.

    • Преносимост на данните. Преносимостта на неличните данни в момента е усложнена, например когато дадено предприятия иска да прехвърли големи масиви от корпоративни данни от един доставчик на компютърни услуги „в облак“ към друг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 22 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам