сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8965 прочитания

    Продажбите на инвестиционно злато в България са нараснали над 18 пъти

    Вижте повече за възможностите за инвестиция в ценния метал
    22 март 2017, 08:15 a+ a- a

    Златото е сред най-разпознаваемите благородни метали. Когато е с достатъчно висока чистота - 900 хилядни или по-висока за монети и 995/1000 за кюлчета или плочки, златото придобива статут на инвестиционно злато и в ЕС се търгува, без върху него да се начислява ДДС. Освен като налично, то може да бъде придобито и виртуално - чрез разкриване на сметка за търговия в инвестиционен посредник. У нас търговията с инвестиционно злато става все по-популярна. От 2011г. до 2015 г. обемът на продажбите на вътрешния пазар е нараснал над 18 пъти, достигайки близо 300 млн. лв, сочат последните обработени данни на Министерство на финансите.

    Източник: данни на Министерство на финансите

    Реномираност, ликвидност и предпочитанията на клиента определят избора на рафинерия

    Най-често хората се насочват към златни кюлчета и инвестиционни монети. „Може да разделим продуктите на два типа: „исторически монети“ и модерни кюлчета и монети“, разказва пред Economy.bg Димо Стефанов, главен дилър на валута и злато и финансов анализатор в „Тавекс“.

    „Исторически монети са такива, които преди време са циркулирали в икономиката като средство за разплащане и много от тях днес се търсят от клиентите с инвестиционна цел. При модерните кюлчета и монети има богато разнообразие от монетни дворове и рафинерии“, пояснява той.

    Някои от златните възпоменателни монети, емитирани от БНБ, отговарят на изискванията за инвестиционно злато и се продават, без върху цената им да се начислява ДДС. Хората купуват предимно единични бройки за нумизматични колекции или подаръци за определени радостни събития, сочат наблюдения на банката.

    БНБ далеч не е единственият емитент на златни моменти в света. Само в списъка на Лондонска асоциация на търговците на благородни метали са регистрирани 71 рафинерии, които търгуват със злато, отделно почти всички национални банки в света емитират златни монети, които отговарят на критериите за инвестиционно злато. „Единственият критерий от нашите вътрешни правила за подбор на доставчик е рафинерията да бъде член на Лондонската метална борса“, поясняват относно подбора на партньори от Gold Center. „Това ни гарантира good delivery и съответно ние предлагаме сигурност и високо качество на нашите клиенти“, допълват те, като подчертават, че винаги се съобразяват с предпочитаната щампа от страна на клиента.

    „В „Тавекс“ предлагаме близо 80 различни златни продукта. Всеки дилър сам определя продуктите, с които работи. В много отношения изборът зависи от това в какъв пазар оперира, т.е. какви продукти търсят клиентите, но ние се ограничаваме до продуктите на най-познатите и известни рафинерии в света“, пък споделя Димо Стефанов от „Тавекс“ „Целта е да предлагаме модерни инвестиционни продукти, които са ликвидни в цял свят. Така че основното ограничение при търговията със злато при нас е дали то е ликвидно на пазара, на който оперираме“, обобщава той.

    Сертификатът се издава от емитента

    Съвременните монети притежават сертификат от отсеклите ги монетен двор или банка емитент. Монетите и кюлчетата е задължително да са придружени от сертификат, който е гаранция за качество за крайния потребител, подчертават от Министерство на финансите.  Инвестиционното злато - кюлчета, плочки, монети и др., не подлежи на маркиране. Сертификатите трябва да съдържат информация относно характеристики, като чистота, тегло, а за монетите – номинал, тираж, емитент, поясняват още от Министерство на финансите.

    Сертификати за монетите се издават от банката емитент. В България това е БНБ. България няма международно признат сертификат за кюлчета.

    Сезам, отвори се

    Съхранението на златни кюлчета и монети е не по-малко важен и отговорен процес от тяхната покупка. „Желателно е артикулите да се съхраняват на сухо място и да не се вадят от защитните пластмасови капсули, в които се продават“, съветват експерти от „Банка Пиреос България“ АД. По техните думи е препоръчително златните артикули да се докосват колкото е възможно по-рядко. „Инвестиционното злато е изключително мек метал и поради това може лесно да бъде наранено, което би намалило стойността на артикула“, подчертават експертите. „Най-сигурният вариант е ние като доставчици да предлагаме на нашите клиенти съхранение на закупените от тях изделия“, пък посочват от Gold Center. Според тях използването на трезор остава предпочитан и разумен вариант.

    Но тази практика също има своите предимства и недостатъци. „Плюсовете и минусите зависят от това какъв е договорът ви за съхранение и какви рискове покрива трезорът“, коментира Димо Стефанов.  „Основното нещо, което клиентът трябва да провери, е дали трезорът съхранява конкретни кюлчета и монети на негово име или просто има задължение към него в определено тегло злато. Във втория случай при несъстоятелност на трезора или банката, клиентът се явява кредитор и може да не получи изцяло своето злато. При първия случай златото на клиента е отделено от другите активи на банката и клиентът може да разполага с него изцяло при евентуална несъстоятелност на банката“, пояснява финансовият анализатор от „Тавекс“. „Има търговци на пазара, които предлагат злато на по-ниски премии, когато златото автоматично се съхранява при тях, но когато клиентът пожелае да изтегли физически метала, се начисляват такси, които в много случаи не са малки, също така може да имате ограничения на продуктите, които изтегляте“, допълва още той.

    Всеки търговец поставя собствени изисквания, когато искаме да продадем обратно

    Всеки търговец сам определя дали и условията при които изкупува инвестиционно злато. За някои търговци съхраняването на инвестиционното злато в техен трезор е дори задължително условие, ако искате след време да им го продадете обратно. Други са склонни да купят вашето злато след внимателна проверка. Така например от „Банка Пиреос България“ АД споделят, че дават възможност на клиентите си да продадат притежаваното от тях инвестиционно злато, като това става след експертна оценка на артикулите. Подобна е практиката и в „Тавекс“. „Златото има уникални характеристики и всеки дилър трябва да има уменията да разбира дали златните продукти са истински или не, това е негова основна функция на пазара. Проверката при всеки продукт е строго конкретна“, разказва Димо Стефанов.

    Всички емитирани от Българската народна банка възпоменателни монети са законно платежно средство и имат номинална стойност, с оглед на която могат да бъдат непосредствено обменени на каса в БНБ. Обмяната се извършва в съотношение 1:1, т.е. ако притежавате възпоменателна монета с номинал 10 лева, то при обмяна ще получите банкнота от 10 лева. При извършване на обмяната ще се вземе предвид и годината на емисия и в случай че представените монети са емитирани преди 1999 г., обмяната ще се извърши в съотношение 1:1000, т.е. ако притежавате възпоменателна монета с номинал 10 000 лева, то при обмяна ще получите банкнота от 10 лева. 

    Основният съвет, който отправят фирмите от бранша, е да се внимава при избора на партньор и да се доверяваме само на реномирани търговци на злато.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа