четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2417 прочитания

    През 2016 е имало по-малко на брой, но по-големи сделки в България

    Банково-финансовият сектор и информационните технологии (ИТ) са били най-активните през годината сектори, отчита барометъра на сделките на EY
    22 март 2017, 18:04 a+ a- a

    35 са реализираните и оповестени сделки по сливания и придобивания в  България през 2016 и са на обща стойност от близо 1.5 млрд. щ.д. Данните са от барометъра на сделките на EY, който отчита по-малко на брой сделки спрямо 2015, но и една интересна за сектора година. 

    Банково-финансовият сектор и информационните технологии (ИТ) са били най-активните през годината сектори, като ИТ реализира 11 сделки, а банково-финансовият сектор цели шест сделки. Услуги и ИТ, както и секторът на производството, са най-активните сектори в Централна и Източна Европа.

    M&A Барометърът на EY агрегира публично оповестена информация, публикувана от реномирани бази данни като DealWatch, mergermarket, Capital IQ, Zephyr, както и от собствена база данни на EY. Данните са обработени за 11 страни от региона на Централна и Източна Европа: България, Чехия, Хърватска, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Турция. M&A активностите включват не само приключени вече сделки, но и нови и наскоро обявени сделки между частни компании. Анализът изключва: придобивания на миноритарни дялове от страна на мажоритарни акционери,  сделки от капиталовия пазар, придобивания на лицензи,  споразумения за съвместни предприятия (joint ventures), инвестиции на зелено и приватизационни сделки.

    „2016-та бе една интересна за сектора година. От една страна през годината бяха реализирани няколко действително големи за българския пазар сделки. Бяхме свидетели на една комплексна и знакова сделка, а именно покупката на Токуда Болница и Сити Клиник от Аджъбадем. През годината бяха приключени важни и определящи за цели сектори сделки, а в самия края на годината стартира дългоочакваният процес на консолидация в банковия сектор посредством придобиването на ОББ от KBC Group.“, коментира Диана Николаева, лидер на отдел „Финансови консултации по сделки“ в EY България.

    Все повече стратегически инвеститори в България 

    Тенденцията от първата половина на годината – по-активни да бъдат стратегическите инвеститори остава в сила за цялата 2016-та. 83% от сделките в България са осъществени от стратегически инвеститори (70% през 2015-та). Такива са сделките за Болница Токуда и Сити Клиник, които бяха придобити от Аджъбадем Сити Клиник, придобиването на Девин от белгийската Spadel, както и това на ОББ от KBC Group, с което белгийската банка стана третата по големина в България. 

    През 2016-та 46% от реализираните сделки у нас са от чуждестранни купувачи, спрямо 32% през 2015-та. Традиционно инвеститорите на неголеми пазари като българския са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. През 2016 43% от сделките и купувачът и продавачът са български компании (през 2015-та този процент бе 62%). Интересно е да отбележим нарасналите нива на придобивания извън България - 11%, спрямо едва 6% през 2015-та,  от сделките са реализирани от български инвеститори в страни извън България, коментират още данните от ЕУ. 

    Топ 5 на най-съществените сделки в България, януари – декември 2016 вижте тук

    Кои са най-привлекателните за инвеститорите страни в Централна и Източна Европа? И къде попада България вижте тук

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС