четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14979 прочитания

    Защо централите на много от международните компании са в Холандия?

    Вижте какво превръща страната в данъчен рай и с какво е привлекателна за бизнеса
    24 март 2017, 12:56 a+ a- a

    Когато чуем данъчен рай“, обикновено си представяме някой отдалечен остров в южните морета. Много по-рядко в съзнанието ни изникват Холандия, Люксембург, Швейцария и Кипър, макар в Европа да се счита, че те предлагат най-облекчените данъчни режими. Звучи странно, като се замислим, че корпоративният данък върху печалбата в Холандия е почти два пъти по-висок от този в България. Защо тогава много от световните компании предпочитат да позиционират седалищата си в Страната на лалетата? Ето някои от преференциите, с които бизнесът може да се ползва в Холандия:

    Няма ограничения за преките чуждестранни инвестиции
    Чуждестранните компании могат да притежават 100% от дружества, регистрирани в Холандия. Те могат свободно да прехвърлят капитал, печалба и дивиденти. За инвестициите на стойност над 4.5 млн. евро отговаря отделна данъчна служба в Ротердам.

    Данъци по мярка
    В очите на инвеститорите едно от най-привлекателните неща в Холандия са т.нар. „Данъчни постановления“.  Те позволяват на правителството да уговори със съответния инвеститор специален данъчен режим, който да се прилага спрямо дейността му за определен период от време, типично 10-15 години. Данъчните постановления създават стабилна бизнес среда и дават предвидимост на бизнеса, тъй като, за разлика от повечето бюджетни рамки, не се изменят ежегодно.

    Интелектуална собственост
    Някои държави са въвели различна данъчна ставка, с която облагат приходите на компании от продукти, за които държат патенти. В Холандия тази данъчна ставка е 5% и се прилага за компании, инвестиращи в технологични иновации. Според анализатори инициативата ще доведе до загуба за бюджета в размер над 1.2 млрд. евро за 2016, което възлиза на 7.6% от приходите на страната от корпоративни данъци. Затова пък през последните години страната се нареди сред най-големите притегателни центрове за стартъп компании.

    Кораби
    Ротердам е едно от най-големите пристанища в света, ето защо не е учудващо, че Холандия има особено отношение към корабния бизнес. Страната предоставя възможност, вместо печалбата на корабните компании, за данъчна основа да служи тонажът на превозвания от тях товар.

    Субсидии
    Страната предлага различна финансова помощ на инвеститори под формата на преки субсидии, заеми, грантове за природозащитни проекти и развойна дейност, премии за инвестиции, които създават работни места и др.

    Двустранни данъчни споразумения
    Холандия има едни от най-изгодните двустранни споразумения за избягване на двойното данъчно облагане със страни от Африка, Азия и Южна Америка. Съгласно клаузи в тези споразумения дъщерните дружества на компаниите в Холандия могат свободно да прехвърлят своите печалби, без да ги облагат с данъци.

    Официално данъкът корпоративна печалба в Холандия е 20-25% в зависимост от размера на данъчната основа. Разследване на Европейската комисия повдигна въпроса дали данъчните преференции за големите корпорации де факто не смъкват този данък до нулата. Така например се установи, че голяма международна компания за продажба на кафе многократно е начислявала разход за ноу-хау в рамките на своите структури и е пазарувала суровини на цени няколко пъти над пазарните. В очите на холандското правителство тези дейности са били напълно законни, но в крайна сметка компанията по инициатива на ЕК е осъдена да възстанови близо 30 млн. евро за невнесени данъци.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 2 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 2 часа
    преди 18 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 19 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 19 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата