сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2764 прочитания

    България ще работи за привличане на повече италиански инвеститори

    Над 6000 италиански фирми създават около 50 000 работни места у нас
    23 май 2017, 14:14 a+ a- a

    Ще работим за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Италия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди.

    Караниколов посочи, че Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Министърът на икономиката счита, че евентуалното участие на италиански предприятия в инфраструктурни проекти в страната ще допринесе за разширяване на добрите търговско-икономически отношения с Италия.

    По думите на посланик Балди италианските предприемачи имат силно присъствие в България, като към момента са представени над 6000 италиански фирми или такива със съвместно участие в страната, които създават около 50 000 работни места.

    Двамата изразиха желание със съвместни усилия да бъдат привлечени нови инвестиции у нас, като това ще затвърди водещите позиции на Италия като ключов търговски партньор и сериозен инвеститор в България.

    Караниколов изтъкна, че министерството на икономиката и правителството работят активно за решаване на проблема с работната сила в страната, както и за намаляване на административната тежест за бизнеса.

    На срещата бе обсъдена и възможността да бъде организиран бизнес форум в България, на който да бъдат представени предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация за италианския бизнес.

    За 2016 износът за Италия е в размер на 2.1 млрд. евро (2-ро място в българския износ след Германия и ръст от 1.5% спрямо 2015), а вносът от Италия е в размер на 2 млрд.евро (3-то място в общия внос на България, с ръст от 3.6% спрямо 2015). Общият двустранен стокообмен възлиза на 4.2 млрд. евро бележейки ръст от 2.5% спрямо предходната 2015. Салдото за България е положително и възлиза на 102.7 млн.евро.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 4 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 9 часа