четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1667 прочитания

    Двустранната търговия с Германия надхвърля 6,6 млрд. евро

    Страната остава водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България
    23 юни 2017, 09:51 a+ a- a

    „Германия се утвърди като водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България. Все повече германски компании работят в нашата страна, а двустранната търговия надхвърли рекордните 6,6 млрд. евро на годишна база“. Това подчерта заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция „Икономическото сътрудничество между България и Германия – как да продължим една успешна бизнес история в Европа“.

    На форума присъстваха германският посланик Н.Пр. Детлеф Лингеман, управителят на Германо-българската индустриална търговска камара (ГБИТК) Д-р Митко Василев, представители на германския бизнес у нас и др.

    Пред участниците на форума зам.-министър Борисов подчерта, че една от приоритетните задачи на Министерството на икономиката е осъществяване на регулярен и ефективен диалог с бизнеса за намиране на общи решения за подобряване на бизнес средата и осигуряване на благоприятни условия за ускорено икономическо развитие.

    По думите му вече са предприети конкретни стъпки за намаляване на административната тежест. Екипът на министерството изготви анализ с мерките, които се предприемат за намаляване на регулаторната тежест. “Предвижда се промяна в 60% от услугите, предоставяни от министерството и второстепенните разпоредители към него. Промяната включва: отпадане на услуги, намаляване на изискуемите документи, намаляване на такси, съкращаване на срокове и служебно предоставяне на информация. Анализирани са общо 187 услуги предоставяни към момента, като са предложени промени в 113 административни услуги, като от тях 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 от услугите и режимите напълно ще отпаднат“, каза още Борисов.

    Зам.-министърът посочи, че страната ни има сериозни предимства и може да предложи добри възможности на германския бизнес. Той заяви, че Министерство на икономиката ще работи усилено за изпълнението на очертаните приоритети, насочени към постигането на стабилен икономически растеж. По този начин ще се създадат предпоставки за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни и привличането на германски инвестиции в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 40 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.