събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6758 прочитания

    55 турски компании дават работа на 10 хил. души у нас

    2.2 млрд. долара са турските инвестиции у нас към края на 2016
    29 юни 2017, 11:52 a+ a- a

    "Турция е третият най-значим търговски партньор на България. Турските компании заемат челните места сред инвестиционната общност в страната. Най-голямата промишлена инвестиция в България е направена от група турски фирми". Това се отбелязва в специално обръщение на посланика на Турция в София Сюлейман Гьокче на тема „Турско-българските отношения” по повод семинара „Възможности за търговия и инвестиции в България“, който ще се проведе на 30 юни 2017 в София.

    В края на 2016 размерът на инвестирания турски капитал в България възлиза на 2,2 млрд.  долара. В момента 55 турски компании, работещи в областта на промишленото производство, селското стопанство, туризма, банковото дело и здравеопазването, се открояват като значими инвеститори в България. Направените инвестиции гарантират заетост за повече от 10 хил. души, като пряко или косвено осигуряват приходи и благосъстояние на близо 50 хил. души, се посочва в обръщението.

    Двустранният стокообмен достига 4,5 млрд. долара към края на 2016. В края на миналата година износът от Турция за България бележи ръст от 42% на годишна база и достига 2,4 млрд. долара, а през първите четири месеца на 2017 регистрира увеличение от 31% и възлиза на 836 млн. долара. Обратно, в края на 2016 износът на България за Турция намалява с 5% на годишна база до 2,1 млрд. долара, но през първите четири месеца на 2017 бележи сериозен растеж от 22% до ниво от 810 млн. долара.

    Значителна част от турските стоки се транспортират до страните от ЕС и континента по сухопътна мрежа, преминаваща през транзитния коридор на България. По същия начин Турция предоставя транспортен коридор на изток за износ на български стоки. Така и двете страни са част от един общ транспортен коридор.

    "Възникващите схеми като „Нов път на коприната“ и „Един пояс – един път“ са заредени с високи очаквания за всеобхватно въздействие върху търговските маршрути между Азия и Европа", се подчертава в обръщението. "Възобновяването на изпадналия в забвение „Път на коприната” вещае благоприятни възможности и за двете държави".

    "Енергийната сигурност е друга област с огромен потенциал за развитие. „Южният газов коридор“, използващ ресурсите на Каспийския басейн, ще бъде завършен до края на 2018 с окончателното изграждане на връзките с Трансанадолския (TANAP) и Трансадриатически газопровод (TAP), което ще даде нов тласък на икономическото сътрудничество", се посочва в съобщението.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство