петък, 24 ноември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3259 прочитания

  Колко чужденци от страни извън ЕС са наети на постоянна работа в България от началото на годината?

  Вижте как бизнесът и държавата ще се борят с липсата на кадри у нас
  12 юли 2017, 09:43 a+ a- a

  От началото на годината до 7 юли са издадени 395 разрешения за постоянна работа у нас на граждани от 39 държави извън ЕС. 105 от тях са за внос на високо квалифицирани специалисти, които ще получат „Синя карта” и които няма да полагат пазарен тест, за да доказват уменията си.

  Това стана ясно на заседание на Националния икономически съвет, който обсъди проблемите на трудовата миграция и вноса на квалифицирани и дефицитни специалисти от трети страни у нас.

  До 7 юли Министерството на труда и социалната политика е получило и 503 декларации от работодатели в страната, които са за внос на сезонни работници в т.ч. 2534 души от Украйна, 68 – от Турция, 57 - от Молдова, 52 – от Русия и др., общо – внос на 2725 души персонал за срок до 90 дни. Така туристическият сезон ще е по-добре обезпечен с кадри, отчетоха от ведомството.

  Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че Министерският съвет е приел типови двустранни спогодби по чл.5 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност за регулиране на обмена на кадри с три страни - Украйна, Молдова и Армения. Очаква се публикуването им в Държавен вестник, за да започне реалната работа по съгласуването на документите.

  В тази връзка председателят на АИКБ Васил Велев информира, че партньорите на АИКБ в Украйна и Армения вече са определели организации от тяхна страна, които да извършват подбор на кадри за работа в България. Велев благодари на вицепремиера Валери Симеонов, министрите Емил Караниколов и Бисер Петков, като подчерта, че най-накрая правителството прави реални стъпки за решаването на проблем №1 за бизнеса, а именно - липсата на кадри.

  Той коментира и четирите мита, които се разпространяват по този въпрос, а именно „имаме висококвалифицирани и трудолюбиви специалисти и работници“, „има недостиг само на ИТ специалисти“, „безработицата е проблема“, „с внос на персонал ще се направи дъмпинг“.

  Истината е, че липсват не само ИТ специалисти, а има недостиг на машинни и електро инженери и на много други специалности, посочват от АИКБ. Не ни достигат не само висококвалифицирани, а и средно и ниско квалифицирани кадри. Проблем не ни е безработицата, а че няма кой да работи. Разходите за чуждия работник са по-високи от тези за българския, защото те включват транспорт, държавни такси и квартира и никой няма да внася от вън, ако може да намери в България.

  Председателят на АИКБ очерта три пътя за решаването на проблема с липсата на кадри у нас.

  Промяна в системата на образованието, което ще даде резултати след поне 5 години. Премахването на административните прегради на пазара на труда и миграцията, която най-бързо дава решение. Васил Велев предложи повече високо специализирани кадри да получават разрешение за работа без „пазарен тест“.

  Вицепремиерът Симеонов и министрите на икономиката и труда - Караниколов и Петков се обединиха около идеята АИКБ да внесе отново предложение по въпроса, което да бъде обсъдено със синдикатите на следващото заседание на Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност. Приети бяха и другите предложения на Асоциацията – да се разшири списъка на дейности, които подлежат на сезонна заетост до 90 дни, като в него се включи и строителния бранш, както и да не се бавят процедурите по издаването на разрешителни за сезонна работа, за да не остава реколтата на полето.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 12 минути
  Колите на Mercedes ще изпращат SMS, ако бъдат ударени на паркинга
  Ново приложение ще подобри сигурността, докато автомобилите са оставени без надзор
  преди 17 часа
  Вълчев: Дигиталните умения трябва да се усвояват от първи клас
  Близо 2000 ученици са кандидатствали за обучение по професията „Приложен програмист“
  преди 18 часа
  Договориха намаляване на цените на роуминга между България и Македония
  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  преди 18 часа
  "Синя карта" за работа у нас вече ще се издава за срок до четири години
  Така ще се облекчи наемането на работници от страни извън ЕС