четвъртък, 19 април 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3975 прочитания

  Колко чужденци от страни извън ЕС са наети на постоянна работа в България от началото на годината?

  Вижте как бизнесът и държавата ще се борят с липсата на кадри у нас
  12 юли 2017, 09:43 a+ a- a

  От началото на годината до 7 юли са издадени 395 разрешения за постоянна работа у нас на граждани от 39 държави извън ЕС. 105 от тях са за внос на високо квалифицирани специалисти, които ще получат „Синя карта” и които няма да полагат пазарен тест, за да доказват уменията си.

  Това стана ясно на заседание на Националния икономически съвет, който обсъди проблемите на трудовата миграция и вноса на квалифицирани и дефицитни специалисти от трети страни у нас. 

  До 7 юли Министерството на труда и социалната политика е получило и 503 декларации от работодатели в страната, които са за внос на сезонни работници в т.ч. 2534 души от Украйна, 68 – от Турция, 57 - от Молдова, 52 – от Русия и др., общо – внос на 2725 души персонал за срок до 90 дни. Така туристическият сезон ще е по-добре обезпечен с кадри, отчетоха от ведомството. 

  Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че Министерският съвет е приел типови двустранни спогодби по чл.5 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност за регулиране на обмена на кадри с три страни - Украйна, Молдова и Армения. Очаква се публикуването им в Държавен вестник, за да започне реалната работа по съгласуването на документите.

  В тази връзка председателят на АИКБ Васил Велев информира, че партньорите на АИКБ в Украйна и Армения вече са определели организации от тяхна страна, които да извършват подбор на кадри за работа в България. Велев благодари на вицепремиера Валери Симеонов, министрите Емил Караниколов и Бисер Петков, като подчерта, че най-накрая правителството прави реални стъпки за решаването на проблем №1 за бизнеса, а именно - липсата на кадри.

  Той коментира и четирите мита, които се разпространяват по този въпрос, а именно „имаме висококвалифицирани и трудолюбиви специалисти и работници“, „има недостиг само на ИТ специалисти“, „безработицата е проблема“, „с внос на персонал ще се направи дъмпинг“.

  Истината е,  че липсват не само ИТ специалисти, а има недостиг на машинни и електро инженери и на много други специалности, посочват от АИКБ. Не ни достигат не само висококвалифицирани, а и средно и ниско квалифицирани кадри. Проблем не ни е безработицата, а че няма кой да работи. Разходите за чуждия работник са по-високи от тези за българския, защото те включват транспорт, държавни такси и квартира и никой няма да внася от вън, ако може да намери в България. 

  Председателят на АИКБ очерта три пътя за решаването на проблема с липсата на кадри у нас.

  Промяна в системата на образованието, което ще даде резултати след поне 5 години. Премахването на административните прегради на пазара на труда и миграцията, която най-бързо дава решение. Васил Велев предложи повече високо специализирани кадри да получават разрешение за работа без „пазарен тест“.

  Вицепремиерът Симеонов и министрите на икономиката и труда - Караниколов и Петков се обединиха около идеята АИКБ да внесе отново предложение по въпроса, което да бъде обсъдено със синдикатите на следващото заседание на Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност. Приети бяха и другите предложения на Асоциацията – да се разшири списъка на дейности, които подлежат на сезонна заетост до 90 дни, като в него се включи и строителния бранш, както и да не се бавят процедурите по издаването на разрешителни за сезонна работа, за да не остава реколтата на полето. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 6 часа
  Първа копка на нов склад на „Ролпласт Груп“
  Инвестицията е на стойност 7 млн. лв.
  преди 6 часа
  България и още 15 страни от ЕС ще работят за създаване на европейски суперкомпютър
  ЕК ще инвестира 1 милиард евро в тази свръх технология
  преди 6 часа
  Въвеждат по-сериозен контрол при туристически пътувания
  Народното събрание прие на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма
  преди 6 часа
  НАП търси 217 фискални инспектори
  Кандидатите могат да подадат документи до 24 април