сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2838 прочитания

    България е предпоследна в ЕС по напредък в дигитализацията

    Две трети от гражданите нямат основни цифрови умения, сочи доклад на Евростат
    23 август 2017, 12:43 a+ a- a

    На фона на бързо развиващата се IT индустрия у нас, България е на 27-о място в Европейския съюз по отношение на навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото. Това сочи индексът DESI на Евростат, който е съставен показател, измерващ прогреса в 5 области: свързаност, човешки капитал, използване на Интернет, внедряване на цифрови технологии и цифрови обществени услуги.

    Страната ни е подобрила своята инфраструктура за широколентов интернет, както и предоставянето на свободно достъпни данни. Но от друга страна, слабите резултати по отношение на уменията в областта на цифровите технологии и на цифровизацията на стопанските и обществените услуги действат като спирачка за по-нататъшното развитие на цифровата икономика и общество в България, се посочва в доклад на Евростат.

    Свързаност
    По този показател страната ни отчита най-голямо развитие през последните 4 години. Все повече българи сключват абонаменти за мобилен широколентов достъп до интернет и делът на абонаментите за високоскоростен широколентов достъп продължава да се увеличава. Цената на фиксираните широколентови връзки обаче продължава да е сравнително висока. Разполагаемият спектър за електронни съобщителни услуги е един от най-малките в ЕС.

    Човешки капитал
    58% от българите са свързани онлайн. При все това две трети от гражданите нямат основни цифрови умения и броят на дипломираните специалисти в областта на науката, техниката, инженерството и математиката не се е увеличил, въпреки растящото търсене на трудовия пазар.

    Използване на Интернет
    Българите използват интензивно Интернет за видео разговори и за участие в социални мрежи. Но в сравнение с други европейци те имат много по-малко онлайн дейности.

    Внедряване на цифрови технологии
    В България има голямо използване на радиочестотна идентификация (RFID), но все още не е преодоляно изоставането в цифровизацията на стопанската дейност. Особено в областта на електронната търговия, малките и средните предприятия рядко използват канали за електронни продажби и техният оборот от такива продажби е най-ниският в ЕС. 

    Цифрови обществени услуги
    България постигна напредък в предоставянето на обществени онлайн услуги. Благодарение на развитието си в областта на свободно достъпните данни се превърна в една от определящите новите тенденции страни в ЕС. При все това гражданите не използват услуги за електронно управление колкото други европейци.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 5 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа