вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1900 прочитания

    Откриха офис на Европейската инвестиционна банка в София

    Досега банката е отпуснала 4,8 млрд. евро кредити на българския бизнес, отбеляза премиерът Борисов
    18 септември 2017, 16:36 a+ a- a

    Премиерът Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер откриха офис на банката в София. Той ще се ръководи от Андреас Бейкос.

    Борисов подчерта, че досега ЕИБ е отпуснала 4,8 млрд. евро кредити на българския бизнес. "Това ще облекчи максимално хората - не да ходят в Брюксел да ги търсят, а тук да дойдат и да си представят проектите".

    По думите му отварянето на този офис е и признание за стабилната банкова система в страната.

    "В сравнение с други европейски страни финансовата ни подкрепа в България е много силна", подчерта пезидентът на ЕИБ Вернер Хойер.

    По думите му засиленото местно присъствие на ЕИБ ще позволи обвързването на отпускането на заеми с безвъзмездни средства от ЕС, включително структурните фондове и финансирането, подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции. През 2016 отпуснатите заеми от ЕИБ в България възлизат на 467 млн. евро.

    "Европейската инвестиционна банка е наш стратегически партньор и сега водим преговори за съфинансиране на третата линия на метрото, както и за трета фаза на завода за преработка на отпадъци", подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова. "Поискахме от ЕИБ остатъка от средствата, с които закупихме последните 120 автобуса, да бъде насочен за закупуване на нови автобуси на природен газ. През последните години получихме подкрепата на банката за строителството на втората линия на метрото и разширението на първа линия към „Младост“, за първите фази на Завода за преработка на битови отпадъци, за кръстовища на две нива и инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, както и за доставка на нови автобуси за градския транспорт", отбеляза Фандъкова.

    По повод откриването на новото представителство ЕИБ подписа заем с "Олива" - производител на слънчогледово олио и търговец на зърно. Това е първата транзакция на банката в България, в която частна компания ползва подкрепа на гаранцията от бюджета на Европейския съюз по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) - финансовия компонент на инвестиционния план за Европа. Компанията ще използва заема от ЕИБ за финансиране на изграждането на нова производствена база за слънчогледово масло, съхранение и логистика в община Белослав, близо до Варна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес