събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2051 прочитания

    Има шанс български фирми да бъдат подизпълнители на чешки компании

    Над 60 фирми взеха участие на българо-чешки бизнес форум
    19 септември 2017, 14:15 a+ a- a

    Близо 1 млрд. евро е стокообменът между България и Чехия за 2016. Това стана ясно по време на среща между министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на търговията в Министерството на промишлеността и търговията в Чешката република Иржи Хавличек, който е на официално посещение у нас.

    Двамата министри откриха и българо–чешки бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, на който участие взеха над 60 представители на фирми от двете държави.

    Караниколов посочи, че Чешката република неизменно е сред водещите 20 търговски партньори на България в световен мащаб. По думите му през последните десет години износът за Чехия нараства бързо – от 95 млн. евро през 2007 до 402 млн. евро през 2016, което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар.

    Стокообменът между двете държави също нараства постоянно и от 543 млн. евро през 2007  достига до рекордните 958 млн. евро през 2016, като за първото полугодие на 2017 продължава възходящото си развитие.

    Министърът на търговията на Чешката република изтъкна, че двете страни са традиционни партньори и допълни, че има значителен потенциал и за разширяване на сътрудничеството, особенно в секторите автомобилостроене, информационни технологии, медицина, фармация, хранително–вкусова промишленост и селскостопанство.

    Хавличек заяви още, че страната ни е един от най-големите партньори на Чешката република за 2016, както и че съществуват реални възможности за български фирми да бъдат подизпълнители на чешки компании.

    Двамата министри обсъдиха още възможностите за насърчаване на инвестициите и обмяната на опит в изграждането на индустриални зони и високо-технологични центрове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години