вторник, 24 октомври 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  522 прочитания

  Икономически растеж от 4% тази година очаква Министерство на финансите

  Прогнозират по-бързо изчерпване на потенциала за нарастване на заетите
  06 октомври 2017, 09:47 a+ a- a

  Реалният растеж на БВП през първата половина на 2017 възлезе на 3.7%, а за цялата 2017 се очаква да достигне 4%, движен от вътрешното търсене и най-вече от частното потребление (4.3%). Това се посочва в Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

  В периода 2018–2020 вътрешното търсене ще продължава да бъде водещ фактор за нарастването на икономическата активност в страната, като се очаква реалният растеж да остане на ниво от 3.9% и през трите години. Тенденцията на изпреварващо нарастване на вноса над износа на стоки ще се запази до края на прогнозния хоризонт, което ще доведе до плавно нарастване на търговския дефицит до 3% от БВП през 2020.

  Оценките за динамиката заетостта през 2017 и 2018 са също завишени спрямо предходната прогноза, но през следващите две години техният растеж ще се забави поради по-бързото изчерпване на потенциала за нарастване на заетите и влиянието на демографското развитие в средносрочен план.

  Положителните очаквания за инфлацията се запазват в резултат от допусканията за повишение на международните цени на петрола и неенергийните суровини, и нарастване на вътрешното търсене.

  Кредитирането за частния сектор ще продължи да се ускорява и ще достигне 6.7% в края на прогнозния период, отчитайки предвижданията за повишаване на икономическата активност в т.ч. потреблението на домакинствата и ускореният растеж на инвестициите.

  Основните рискове пред реализиране на прогнозата, са свързани с развитието на външната среда, динамиката на международните цени, както и неблагоприятните демографски тенденции в страната, както и евентуално по-добро от очакваното усвояване на европейските средства.

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 5 часа
  Българското вино очарова Белгия, Холандия и Люксембург
  Страната ни беше почетен гост на специализираното изложение „Мегавино“
  преди 5 часа
  Привличаме туристи с 12 винено-кулинарни дестинации
  Над 6,5 млн. е общият брой посещения на чуждестранни туристи в България за първите осем месеца на 2017
  преди 24 часа
  Аутсорсинг индустрията у нас с двуцифрен ръст
  Освен в София индустрията на изнесените услуги се развива и в по-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна
  преди 1 ден
  Google ще плаща на хакери
  Те ще имат задачата да търсят проблеми в приложения за Android