петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2879 прочитания

    Привличаме туристи с 12 винено-кулинарни дестинации

    Над 6,5 млн. е общият брой посещения на чуждестранни туристи в България за първите осем месеца на 2017
    24 октомври 2017, 09:32 a+ a- a

    Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите представиха съвместен проект за 12 винено-кулинарни дестинации, част от проекта „Сподели България“.

    При разработване на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна, те са толкова, колкото са месеците в годината, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова. И уточни, че те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта.

    Предвижда се окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018.

    По думите на Англекова тези дестинации биха помогнали на туристите да се информират за характерните вина и храни в дадените райони. Давайки възможност на общините да популяризират новите винено-кулинарни дестинации, очакваме повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната. Това ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона и ще окаже положително влияние върху развитието на редица общини не само за туризма им, но и за икономиката на страната, заяви министърът.

    За първите осем месеца на 2017-а общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е над 6,5 млн., като ръстът спрямо периода януари-август 2016 г. е близо 8%. В активния летен сезон общият брой на чуждестранните посещения е повече от 4,3 млн., като се отбелязва нарастване от 5,6% в сравнение със съответния период година по-рано. Прогнозата на министерството е за периода юни-септември тази година общият брой чуждестранни туристи да достигне до около 5,3 млн., което ще е увеличение от близо 6 на сто спрямо същите месеци на миналата година, съобщи Ангелкова.

    С още по-сериозни темпове се увеличават постъпленията от международен туризъм, показва информацията на БНБ, заяви министър Ангелкова. Според нея в периода януари–август приходите от международен туризъм са 5,2 млрд. лв. Това е ръст от близо 10% спрямо същия период на миналата година. Само за летните месеци от юни до август постъпленията са над 3,7 млрд. лв. И тук се отбелязва нарастване от 8 на сто в сравнение със същите месеци година по-рано.

    Винено-кулинарните дестинации ще са много важни и за българските производители, каза Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите. Той коментира, че имаме уникални родни вина, които така ще стигнат до повече потребители, включително чужденци. И добави, че у нас има хилядолетни традиции във винопроизводството и то се развива като модерен отрасъл, като са изградени значителен брой винарни и дегустационни центрове в близост до туристическите забележителности. Това е предпоставка за пакетиране в общ продукт. Министър Порожанов съобщи още, че България има регистрирани на европейско ниво 54 вина със защитени наименования, което е 8-о място в ЕС по продукти със защитени наименования, това говори за конкурентоспособност и достъп до нови пазари.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 18 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 19 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 20 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам