сряда, 22 ноември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  364 прочитания

  Приходите на 1400 малки и средни предприятия са нараснали с 30% за една година

  Търговията, транспортът, ИТ и производството на облекла са секторите с най-големите приходи
  13 ноември 2017, 10:59 a+ a- a

  „Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с 30% през 2016 г. спрямо предходната година“. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на обявяването на класацията „Гепард“ за най-динамичните малки и средни предприятия в България, която е направена сред тези фирми по публични данни.

  Те са реализирали приходи за 17.3 млрд. лв., което е 18.4% от БВП за миналата година. Нетната печалба е почти 1.2 млрд. лв., а активите им – 11.7 млрд. лв. От първите десет компании в класацията, шест са базирани в София и по една в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград.

  Продажбата на автомобили и части, производство на машини, търговията, транспортът, високите технологии и производството на облекла и текстил са секторите, в които са реализирани най-големите приходи.

  Търговията реализира ръст от 170.8%, строителството – 150.2%, транспортът – 97.8%, информационните технологии – 91%, облекло и текстил – 68%.

  Мариета Захариева награди победителят в класацията – софийската компания „Дийп дайв системс“, която е реализирала рекорден ръст приходи от 593.60% за миналата година или общо 5.4 млн. лв. В нея са заети 12 служители. Тя е специализирана в изготвянето на цялостна концепция за системи за закотвяне на плаващи съоръжения на различни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в създаването на първия изкуствен подводен риф в акваторията на Българското Черноморие. „Дийп дайв системс“ е била основният изпълнител в световноизвестния проект „Плаващите кейове“ на Христо Явашев – Кристо на езерото Изео в Италия.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 14 часа
  С 14% е нараснал износът ни от началото на годината
  По този показател се нареждаме в първата петица на страните от ЕС
  преди 19 часа
  Пет тенденции, които ще доминират технологичния свят през 2018
  Чатботовете ще стават все по-умни, а „Индустриалният интернет на нещата“ все по-често ще намира място в технологичните системи на бизнеса, прогнозират от Progress
  преди 19 часа
  България отбелязва Европейската седмица на професионалните умения
  Проектът преминава под мотото „Открий своя талант”
  преди 20 часа
  Злато за България от Международна олимпиада по астрофизика
  Българските ученици завоюваха два медала и почетна грамота