неделя, 25 февруари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  499 прочитания

  Приходите на 1400 малки и средни предприятия са нараснали с 30% за една година

  Търговията, транспортът, ИТ и производството на облекла са секторите с най-големите приходи
  13 ноември 2017, 10:59 a+ a- a

  „Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с 30% през 2016 г. спрямо предходната година“. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на обявяването на класацията „Гепард“ за най-динамичните малки и средни предприятия в България, която е направена сред тези фирми по публични данни.

  Те са реализирали приходи за 17.3 млрд. лв., което е 18.4% от БВП за миналата година. Нетната печалба е почти 1.2 млрд. лв., а активите им – 11.7 млрд. лв. От първите десет компании в класацията, шест са базирани в София и по една в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград.

  Продажбата на автомобили и части, производство на машини, търговията, транспортът, високите технологии и производството на облекла и текстил са секторите, в които са реализирани най-големите приходи.

  Търговията реализира ръст от 170.8%, строителството – 150.2%, транспортът – 97.8%, информационните технологии – 91%, облекло и текстил – 68%.

  Мариета Захариева награди победителят в класацията – софийската компания „Дийп дайв системс“, която е реализирала рекорден ръст приходи от 593.60% за миналата година или общо 5.4 млн. лв. В нея са заети 12 служители. Тя е специализирана в изготвянето на цялостна концепция за системи за закотвяне на плаващи съоръжения на различни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в създаването на първия изкуствен подводен риф в акваторията на Българското Черноморие. „Дийп дайв системс“ е била основният изпълнител в световноизвестния проект „Плаващите кейове“ на Христо Явашев – Кристо на езерото Изео в Италия.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 1 ден
  Външно министерство съветва да не пътуваме из Балканите
  Причината са прогнози за влошаване на метеорологичните условия
  23 февруари 2018, 12:58
  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка
  Тя ще депозира оставката си, за да няма повод за съмнение за сделката за ЧЕЗ в България
  23 февруари 2018, 12:43
  ИКТ секторът у нас с годишен оборот от около 2,5 млрд. евро
  Онлайн продажбите се оценяват на около половин милиард лева
  23 февруари 2018, 11:02
  България на 47-о място в света по привличане на таланти
  София заема 63-а позиция в Индекса на глобалната конкурентоспособност на талантите