петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4025 прочитания

    Български мебелни фирми изнасят за британските вериги Tesco и Homebase

    Около 20 хил. души работят в 2 600 фирми за производство на мебели у нас
    17 ноември 2017, 15:27 a+ a- a

    Генерираният оборот от компаниите в мебелната промишленост отбелязва ръст от 4,7% през миналата година и надхвърля 1 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на ежегодната конференция на браншовете мебелно производство и дървообработване във Велико Търново. 

    „Мебелната промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му понастоящем производството на мебели създават 2.4% от добавената стойност в индустрията. Браншът осигурява заетост на около 20 хил. души, а в производството на мебели работят около 2 600 фирми.

    „За последните 10 години износът устойчиво расте и вече надхвърля половин милиард лева годишно“, допълни Манолев. Той даде и няколко примери за успешен експорт на български компании. С активната помощ на Службата ни по търговско-икономически въпроси във Великобритания са установени дългосрочни партньорства между български малки и средни производители на мебели и водещите търговски вериги във Великобритания като Tesco и Homebase, което е довело до ръст от 25% при износа на мебели за островната държава за 2016.

    Министерството на икономиката е сътрудничило и за стартирането на износ на матраци за Канада и Франция, като в европейската държава те са използвани за оборудване на редица хотели.

    Зам.-министърът обърна внимание и на някои от основните проблеми в сектора – наличието на нелоялна конкуренция и недостатъчно кадрово обезпечаване и съобщи, че вече са предприети мерки за тяхното преодоляване.

    „Разработили сме образец на трудов договор между ученик и работодател, който се надяваме да насърчи дуалното образование. Готови сме и с карта на отраслите в България, върху която предстоят да се нанесат професионалните училища, за да подобрим връзката между пазара на труда и специализираното обучение“, поясни Манолев.

    Икономическият заместник-министър връчи наградите в категориите „Инвеститор на 2017“ и „Износител на 2017“. В първата победител е фирма „Виденов Груп“, която през миналата година е извършило инвестиция в рамките на 15,58% от приходите си. За „Износител на 2017“ бе отличено предприятието „Паралел“, което през миналата година е реализирало собствена продукция на международния пазар на мебели, матраци и основни суровини за големи международни търговски вериги и производители.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 45 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове