петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10414 прочитания

    Как изглежда бъдещето на парите?

    За криптовалутите, борбата за децентрализация и риска при инвестиция вижте какво сподели Андреас Антонопулос пред Economy.bg
    11 декември 2017, 16:08 a+ a- a

    Източник: личен архив на г-н Антонопулос

    Андреас Антонопулос е един от най-отявлените защитници на биткойн, автор на 3 книги, свързани с развитието на технологията. Очаква се през август 2018 да излезе неговата четвърта книга – „Да овладеем Етериум“. Само преди няколко дни, след като стана ясно, че лично не е забогатял от инвестиция в криптовалутата, получи дарение от свои фенове в биткойни, оценявани към настоящия момент на над 1 млн. щ.д.

    Но страстта му към криптовалутите не се дължи на бума в търговията с тях, нито на високата им моментна стойност, а на дълбоко залегналото убеждение, че тази технология драстично ще промени обществото ни към по-добро. По думите му банките такива, каквито са днес, ще изчезнат; отпадането на посредниците при сделките драстично ще намали корупцията; а пред средната класа ще се открият възможности, които преди са били запазени само за свръхбогатите и мултинационалните корпорации. Според него чисто като технологично решение биткойн не може да бъде спрян и голяма част от бъдещите пари ще бъдат криптовалути. Въпреки това горещият му съвет към хората е да не гледат на тях като схема за бързо забогатяване и подчертава, че инвестициите в биткойн са прекалено рискови.

    Г-н Антонопулос, защо решихте да напишете книга за етериум?
    От самото начало на платформата Ethereum съм заинтересован от концепцията за многофункционална програмируема блокчейн технология, затова и обърнах внимание на тази. Миналата година реших да се отдам на този свой интерес и да напиша книга. Защото, за да напишете книга и да обясните нещо, първо трябва да го изучите много добре.

    Хората напоследък чуват доста често за Bitcoin, но като че ли другите криптовалути не са чак толкова популярни. Бихте ли обяснили най-просто каква е разликата между биткойн и етериум?
    Въпреки че технологията, на която са базирани, си прилича, двете криптовалути съществено се различават. Биткойн е замислен да бъде използван като много добре защитена валута и мрежа за разплащане. При етериума валутата е вторичен продукт. Тя се използва просто като средство за контрол и регулиране на достъпа до изчислителна мощност. Основната цел на платформата е на нея да се подкарват програми – умни договори, съблюдаването на изпълнението по които става по един децентрализиран начин.

    Възможността за децентрализиран контрол върху процесите изглежда е централен елемент при криптовалутите. Защо е толкова важна?
    Можем да видим примери за децентрализирани системи, ако се върнем назад в човешката история или ако погледнем към природата. Тези системи дават по-добри резултати. Идеята на децентрализацията е да не се допусне концентрирането на много власт на едно място. Властта има способност да корумпира. А от историята знаем, че централната власт има склонност да злоупотрябява. Децентрализираните системи позволяват опериране в по-голям мащаб при по-малко злоупотреби. Предлагат повече възможности на повече хора. За криптовалутите елементът на децентрализация е важен, защото е техен отличителен белег. Централизирани системи за разплащане имаме и сега.

    Около биткойн се вдига много шум. Смятате ли, че цялото това вълнение около валутата в крайна сметка ще доведе до нейното сгромолясване?
    Зависи какво разбирате под сгромолясване. Пишат се доста сензационни статии. Всъщност неминуемият срив на биткойн е бил предвиждан над 200 пъти от журналисти. Повечето от които не разбират тази технология. Да, към момента цената се покачи много бързо и вероятно ще спадне обратно до по-устойчиво ниво. Но това е просто част от естественото развитие на системата. Има истинска технология тук, истински набор от полезни приложения. Тези технологии и приложения са уникални за биткойн и другите криптовалути. Не могат да бъдат направени с други средства. Те са абсолютно необходими на света. Така че тази технология няма да изчезне или да се срине. Колкото и централните банки да искат да изчезне, това няма да се случи. Като общество трябва да започнем да мислим за мястото си в свят, в който децентрализираните плащания са възможни.

    Допускате, че банките биха искали тази технология да изчезне. Смятате ли, че ако не се адаптират към нея, по-скоро те ще изчезнат?
    Развитието на децентрализираните финансови системи ще накара банките да изчезнат такива, каквито ги познаваме днес. Точно, както наблюдаваме постепенното отпадане на ролята на вестниците като важни фактори за формиране на обществено мнение. Вместо това на тяхно място се появяват децентрализирани отворени системи. Банките, каквито са днес - с много централно място в нашата икономика, контролиращи плащането на всяка транзакция между индивиди, наблюдаващи финансовата активност - това ще изчезне. Не е необходимо да стане, защото ще бъдат заменени от биткойн. Ще изчезнат, защото ще бъдат заменени от цял куп различни децентрализирани технологии, които могат да постигнат същите резултати без централна институция.

    Подобно развитие би било в разрез с интересите на много от силните участници на пазара, вероятно би противоречало и на плановете на някои правителства. Според Вас има ли как те да му се противопоставят?
    Процесът не може да бъде спрян, а реакцията зависи от типа правителство. Идеята, че хора, които не са извършили престъпление, могат да търгуват свободно помежду си, без намесата на правителството е по-скоро основно човешко право. Това не е някаква налудничава революционна идея. Така са търгували хората хилядолетия наред, използвайки пари в брой. Всъщност, идеята напълно да контролирате и да наблюдавате всички финансови транзакции е налудничава. Тази идея няма да бъде успешна заради децентрализираните дигитални валути. Няма как да бъдат спрени. Под една или друга форма винаги ще има децентрализирани валутни системи, които ще позволяват на хората навсякъде по света да сключват сделки свободно. Правителствата, които вярват в свободата, не бива да се плашат от това. Правителствата, които не вярват в свободата, се плашат от всичко, включително от интернет и вероятно ще реагират по един по-агресивен начин. Но няма да успеят да спрат тази технология.

    Едни от най-често изтъкваните аргументи против тази свобода на гражданите са свързани с избягването на данъци. Какво е Вашето мнение по темата?
    Хората ще се сдобият с доста финансова независимост и власт с тази технология. На онези, които имат намерение да избегнат плащането на данъци, тя би дала по-голяма възможност да го сторят. Де факто мултинационалните корпорации, които имат възможност да изнесат парите си лесно през границите на държавите, вече ползват тази възможност за избягване плащането на данъци. В това число попадат и някои от най-известните международни корпорации като Microsoft, Apple, Facebook и Google, които насочват средства към места като Ирландия и други страни с благоприятен данъчен режим и не допринасят към обществото, част от което са повечето им клиенти. Разликата е, че тази технология позволява на отделните хора да направят същото. Не само корпорациите, не само супербогатите, но и средната класа ще може да мести парите си със също толкова гъвкавост. Това ще бъде предизвикателство за правителствата, защото към момента те са предприели съвсем ограничени действия по събиране на невнесените данъци от корпорациите и богатите. Когато средната класа започне да прави същото, правителствата ще трябва да намерят различни начини да увеличат приходите си. Повечето хора предполагат, че това ще доведе до по-голяма зависимост от данъците върху потреблението като данък добавена стойност например.

    В свои изказвания твърдите, че криптовалутите са много по-ефикасни, когато искаме действително да дарим средства. Защо смятате така?
    Както благотворителността, така и международната финансова помощ са сфери, в които международните транзакции са изключително оскъпени. Така се създават огромни бариери пред икономическото равенство и активния капитал. Без значение дали говорим за отпускане на помощ при бедствие или стимулиране развитието на даден регион. В международен мащаб сме свидетели как съответните организации губят значителна част от средствата си заради такси, забавяния, корупция и т.н. Има две причини блокчейн технологията да е силна. Първата е, че елиминира всички посредници, които водят до разходи и забавяния в системата. Втората е, че дава много прозрачност. Може да имате публичен регистър на транзакциите, което много затруднява отклоняването на средства. Всъщност, има една много интересна програма с благотворителна цел, базирана на биткойн. Нарича се GiftTrack и позволява дарителите в тази програма да проследят своите пари по целия път до крайните потребители. Към този момент проектът цели изграждане на кладенци за вода в Кения. Може да проследите дарението по целия път до местната компания изпълнител, която купува тухли за изграждането на съответния кладенец.

    Според Вас криптовалутите ще станат ли по-масови като средство за разплащане?
    Мисля, че най-напред трябва да разберем, че живеем в свят, в който съвсем малко хора имат достъп до финансови услуги. Ако погледнете към западните развити държави, дори в САЩ, 18% от населението нямат достъп до банкиране. Говорим за САЩ, където нивото на финансови услуги е най-високо в света. 18% е шокираща цифра, това са 16 млн. души. Ако задълбаете в темата, ще видите, че в развиващите се страни милиарди хора нямат достъп до финансови услуги. Международният валутен фонд отчита, че 2.5 млрд. души са изключени от световната икономика. Тази цифра включва само главите на домакинствата. Така че в семейство с четирима души например бащата бива преброен, но неговите две деца – не. От тази гледна точка статистиката не пресъздава действителността точно. Вероятно близо 4 млрд. души нямат достъп до финансови услуги, а общо 6 млрд. имат достъп до много ограничени финансови услуги – ограничени от една валута, невъзможност да взаимодействат с международни дарителски организации или да участват в международна търговия. Мисля, че най-важният аспект на биткойн е, че дава достъп до финансови услуги на всеки. Неща като самоличност, националност, пол, възраст, религия остават без значение. Достатъчно е да свалиш приложение на струващ 20 щ.д. смартфон. Тази технология ще окаже грандиозен ефект върху икономиката, приобщавайки много хора, които досега не са имали възможност да бъдат активни. 25 години след създаването на интернет не сме свидетели на подобен резултат, защото системата, която контролира използването на банки, има своите странични ефекти. Факт е, че милиарди хора са оставени извън световната икономика. Това е страничен ефект,  който банките са доста щастливи да поддържат, но не е страничен ефект, който аз съм щастлив да поддържам и бих искал да видя промяна в тази насока.

    Количеството биткойн, което може да бъде „изкопано“  е ограничено. Някои хора изказват опасения, че то няма да бъде достатъчно, за да обхване обема на съвременната икономика. Какво е Вашето мнение?
    Важно е да осъзнаем, че парите са система за измерване. Можем да използваме 1 метър, за да измерим дължина от 6 метра. Нямаме ограничение какво разстояние можем да измерим. Ако промените механизма за измерване, не променяте и дистанцията. Икономиката си е икономика, а биткойн е начин тази икономика да бъде измерена. Количеството биткойн, което ще бъде създадено, е ограничено. Но биткойн може да бъде допълнително разделен, към момента до 8 десетични знака, а в бъдеще и на повече, ако това е необходимо. Може да разделите биткойн на 100 000 000 части. Мерната единица в един биткойн, не е самият биткойн, а един сатоши. В един биткойн има 100 млн. сатоши. Така че ще има 21 куадрилиона единици валута общо. Ако тези не са достатъчно, можем да разделим всяка една отново и отново, за да имаме по-малки и по-малки единици. Това би означавало, че цената на 1 биткойн ще нарасне много, но като измервателна система биоткойн може да обхване икономика с всякакъв размер. Не мисля, че е наивно да мислим, че биткойн просто ще замени всички съществуващи парични системи. Такова очакване е доста нереалистично. Очаквам биткойн да се наложи успоредно като още една опция – по-гъвкава и по-сигурна, заедно с другите валути.

    Как ще изглеждат парите в бъдеще, да кажем, през следващите 20 години?
    Мисля, че парите ще изглеждат различно. Отчасти това се дължи на факта, че много от приложенията, които ще бъдат възможни, не са възможни днес и дори не можем да си ги представим. Повечето хора нямат представа как ще се развие тази технология. Неща като биткойн променят някои от фундаменталните характеристики на парите – извършване на плащания, местене на активи, разплащане между машини без участие на хора. Всички тези неща радикално ще променят парите. Но за повечето хора това няма да изглежда по-различно от техния PayPal акаунт на телефона им. Разликата няма да е голяма. Ще си свободен да използваш смартфона си да извършиш плащане. Преживяването за повечето хора ще е същото като с традиционните пари. Ще бъдат способни да платят на хората директно. Разликата е, че човекът насреща няма да има нужда от PayPal  акаунт, няма да има компания посредник, която да контролира къде отиват парите и къде не. Но като оставим това настрана, от гледна точка изживяване на потребителя системата ще изглежда като тази за мобилни разплащания днес.

    Мислите, че този тип технология има потенциал да демократизира обществото?
    Абсолютно. Затова и работя в тази индустрия с толкова много страст. Децентрализацията се е доказала като демократизиращ фактор за интернет, както и при много други форми на социална организация. Парите са много важна технология, но също така и технология, с която се злоупотребява. Контролът върху парите води до най-лошите форми на корупция в обществото. Така че децентрализацията предлага възможност парите да бъдат на разположение директно на тези, които ги ползват за своята собствена търговска дейност или произвеждат. Премахването на посредниците от тази система може значително да намали корупцията.

    Намирате ли инвестирането в биткойн за рисковано?
    В момента има много вълнение и цената изненадващо се покачи през последните няколко месеца. Това привлича много хора, които изначално се вълнуват от цената. Мисля, че за повечето хората част от проекта от няколко години, въпросът не е в цената. Тя е допълнителен аспект. Не е нито най-важното, нито най-интересното нещо. Това, което е най-важно, е фактът, че тази технология радикално изменя баланса на власт между индивидите и централизираните институции по начин, който може да донесе много свобода и възможности, може да има значим ефект върху бедността. Цената и как тя влияе на западните инвеститори, които могат да направят пари, или когато се търгува на фондовата борса, е нещо, което привлича много внимание, но не е най-важното. Като резултат смятам, че е важно да се знае, че хората трябва да са много предпазливи, ако третират това като инвестиция. Или още по-лошо, ако го третират като схема за бързо забогатяване. Това е много интересна технология. В момента е много волатилна, защото е много нова и може да се движи много бързо. Затова е обвързана с много риск за инвеститорите. Рискът е приемлив, ако сте професионален инвеститор. Но за повечето хора това значи, че ако са заинтригувани от тази технология, трябва да разберат как работи и да не инвестират много средства в нещо, което не разбират. Всъщност, въобще да не инвестират големи суми, защото е прекалено рисковано.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство