петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8780 прочитания

    ЕК предложи по-гъвкави ставки на ДДС

    Новите правила обещават и по-малко бюрокрация за малките предприятия
    18 януари 2018, 14:22 a+ a- a

    Европейската комисия предложи нови правила, които дават повече гъвкавост на държавите членки да определят ставките на ДДС и създават по-благоприятна данъчна среда за растежа на МСП. Днешните предложения са последните стъпки от основното преразглеждане на правилата за ДДС от страна на Комисията.

    Създаването на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС ще намали драстично измамите с ДДС в ЕС, които възлизат на 50 милиарда евро, като същевременно ще окаже подкрепа на предприятията и ще обезпечи приходите на правителствата.

    Общите за ЕС правила за ДДС, договорени от всички държави членки през 1992, вече не са актуални и са твърде ограничителни. Те позволяват на държавите членки да прилагат намалени ставки на ДДС само за няколко отрасъла и продукта. Същевременно страните в ЕС са под натиск да третират някои стоки по-благоприятно от други, що се отнася до ДДС.

    Сега Комисията е на път да изпълни обещанието си да даде на държавите членки повече свобода при определянето на ставките. Страните ще станат по-равнопоставени, що се отнася до някои действащи изключения от правилата, познати като дерогации в областта на ДДС.

    Днес Комисията търси и разрешение на проблема на по-малките дружества, страдащи от несъразмерно високи разходи за привеждане в съответствие с изискванията за ДДС. Разходите за привеждане в съответствие са с 11% по-високи за предприятията, развиващи презгранична търговия, в сравнение с търгуващите само на вътрешните пазари. Най-малките играчи са най-засегнати. Оказва се, че това е реална пречка за растежа, тъй като малките предприятия съставляват 98% от дружествата в ЕС.

    Цялостните разходи за привеждане в съответствие с изискванията на ДДС ще бъдат намалени с цели 18% годишно.

    Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, заяви: „Държавите членки биват притискани все повече от отраслови организации и групи по интереси да променят своите ставки на ДДС в полза на един или друг отрасъл. Но липсата на възможност за маневриране при сега действащите правила означава, че централно място често заемат разискванията за кой продукт или услуга да се приложи намалена ставка, а не зеещата дупка в бюджетите ни в резултат на измамите с ДДС. Днешното предложение ще даде възможно най-голяма гъвкавост на правителствата да определят ставките на ДДС така, както желаят, и ще ни позволи да насочим усилията си към по-големия проблем — а именно измамите с ДДС.“

    Към момента държавите членки могат да прилагат на своята територия намалена ставка с минимален размер 5% върху две отделни категории продукти. Редица страни прилагат и специални дерогации за други намалени ставки. Освен стандартната ставка на ДДС, която е 15%, държавите членки ще могат вече да предвидят:

    -две отделни ставки с размер между 5 и 15%
    - една ставка с размер между 0 и 5%
    - ставка от 0% за стоки, освободени от ДДС (или т.нар. „нулева ставка“).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 47 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research