сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2691 прочитания

    МИ и БАИ връчиха рекорден брой сертификати в рамките на месец

    Очаква се разкриването на близо 2 хил. работни места
    23 януари 2018, 16:10 a+ a- a

    От началото на 2018 г. са издадени сертификати на 10 проекта, на обща стойност 588.59 млн. лв., а в процес на сертифициране са още 14 проекта на обща стойност 276 млн. лв. Очаква се проектите общо да разкрият 1977 работни места, съобщават от Българска агенция за инвестиции (БАИ).

    Има заявен инвеститорски интерес за нов завод за автомобилни части в близост до Плевен, посочват от БАИ. Привлекателни за инвеститорите са още производството на растителни и животински масла, нишесте и етилов алкохол, както и на дървесни плочи. ИТ секторът, здравеопазването и логистиката също продължават да предизвикват интерес.

    Припомняме, че през 2017 БАИ и Министерство на икономиката издадоха сертификати на 31 проекта, на обща стойност 311.50 млн. лв., които се очаква да разкрият 5848 нови работни места. Проектите са предимно в секторите производство, ИТ, здравеопазване и логистика. За разлика от последните две години, когато вложенията бяха в логистични центрове, повечето от сертификатите през 2017 г. са във високотехнологичния сектор и за производство.

    Освен като привлекателна инвестиционна дестинация за производство на автомобилни части, България се очертава и като привлекателна в самолетостроенето. Вече има двама инвеститори в производство на части за самолети.

    „Тази година активно ще работим за разговори с потенциални инвеститори и за производство на електромобили“, коментират от БАИ пред Economy.bg. „Наблюдава се засилен интерес към районите със завишена безработица в Северозападна България. Очакванията са в скоро време и в този регион да има стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда“, споделят още от Агенцията. Инвеститорите все повече се насочват към градове като Русе и Шумен, вместо към вече утвърдилите се София и Пловдив, информират от БАИ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 46 минути
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    преди 7 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 8 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите