петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5340 прочитания

    Ще сте по-атрактивни за австрийските инвеститори, ако се справите с корупцията и недостига на кадри

    Улрике Щрака, търговски съветник към посолството на Австрия в България, пред Economy.bg
    24 януари 2018, 16:58 a+ a- a

    Няколко австрийски компании разширяват инвестициите си у нас. Производителят на дървесни плоскости Kronospan изгражда нов завод във Велико Търново. Baumit, който произвежда сухи строителни смеси и топлоизолационни системи, изгражда нов завод в Ямбол. Производителят на кранове Palfinger разширява и двата си завода в Червен бряг и в Тенево. Фактът, че тези компании разширяват дейността си в България, е добър знак за страната. Интересът от нови фирми обаче е малък. Това подчерта пред Economy.bg Улрике Щрака, търговски съветник към посолството на Австрия в България. Тя представи проучване сред австрийския бизнес у нас.

    Как австрийските компании оценяват бизнес средата у нас, да очакваме ли нови австрийски инвестиции и как Австрия подкрепя дуалното обучение в България – вижте какво сподели Улрике Щрака пред Economy.bg

    Как австрийският бизнес оценява бизнес средата у нас?

    Г-жо Щрака, представихте проучване сред австрийските компании за инвестиционния климат в България. Какво споделят фирмите? Как оценяват потенциала за бизнес у нас?
    Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. За миналата година инвестициите са в размер на няколкостотин милиона евро. Интересът от нови фирми не е много голям. Някои от фирмите, които вече присъстват тук, разширяват своята дейност в България. Това е знак, че явно има добри условия, но маркетингът на България не е достатъчно добър. Или че други държави имат по-добри условия за привличане на нови инвеститори. Върху това може да се работи.

    Какви са най-големите предизвикателства?
    В проучването фирмите казват, че най-големи трудности по отношение на пазарните условия срещат във връзка с липсата на квалифицирана работна ръка, липсата на инфраструктура – пътна и друга, и липсата на работна ръка като цяло. Относно регулаторните реформи, т.е. какво може държавата да направи, за да се подобрят условията, фирмите отбелязват, че борбата с корупцията може да бъде засилена, икономическата политика да стане по-предвидима, за да могат да разчитат на една стабилна законодателна рамка. На трето място е върховенството на закона.

    Правите това проучване сред страни от Централна и Източна Европа. Къде е България в сравнение с другите страни от региона?
    Ние не правим класация, но се забелязват леки различия. В Румъния например липсата на адекватна инфраструктура е посочена на първо място като проблем. Липсата на работна ръка е проблем в Унгария, но в Сърбия това е по-малък проблем. Има леки разлики.

    Как можем да станем по-атрактивни за австрийския бизнес?

    Кои отрасли у нас са най-интересни за австрийския бизнес? В кои индустрии фирмите виждат най-голям потенциал?
    Има доста инвестиции в услугите: телекомуникационни, финансови, банкови, осигурителни, лизингови. В производството капиталовложенията са в металообработка, производство на строителни материали, производство и доставка на енергия. Също има инвестиции в търговията с горива. Но това се сектори, в които имаме вече инвестиции.
    За фирми, които влизат сега на пазара, много интересен е сектор металообработване. Има много австрийски фирми, които търсят партньори в България за производството на части за машини. Има интерес и към ИТ сектора.

    Казахте, че има спад при новите инвестиции. На какво се дължи това?
    Мисля, че България може да се рекламира по-добре. Инвеститорите от автомобилния сектор например търсят да са близо до автомобилопроизводител. Или смятат, че е по-лесно да се създаде фирма в Сърбия. Тези, които произвеждат не само за износ, а за пазара, на който присъстват, може да смятат, че Румъния е по-изгодна, защото е по-голям пазар.

    Да очакваме ли нови австрийски инвестиции и в кои сектори?

    Можем ли да очакваме нови австрийски инвестиции тази година?
    В момента зная, че има големи нови инвестиции. Например Kronospan, който изгражда нов завод във Велико Търново. Baumit, който прави нов завод в Ямбол. Palfinger, който разширява и двата завода в Червен бряг и в Тенево.

    А има ли интерес от нови инвеститори, които още не са стъпили на пазара у нас?
    Има няколко, които проучват условията и избират между няколко страни.

    От кои сектори са те и между кои страни избират?
    Както споменах, това са: ИТ сектора, металообработката, производството на пластмасови изделия. Избират между Сърбия и Румъния основно.

    Как страната ни може да стане по-атрактивна за австрийските инвеститори?
    България може да стане по-атрактивна, ако работи по темите, които споменахме – липсата на работна ръка, квалификацията на кадри, борбата с корупцията и с престъпността. Също ако се отнася коректно към присъстващите вече инвеститори.

    Има ли български фирми, активни на австрийския пазар? Търсят ли ви за съдействие?
    Има много малко български фирми, които инвестират в Австрия. Не са само в недвижимите имоти. Опитваме се да помогнем на тези, които имат интерес. Има няколко фирми за дистрибуция на спортни уреди, за ИТ бизнес. Има доста българи, които са завършили в Австрия, остават там и създават фирми.

    За какви професии се подготвят учениците в дуалното обучение?

    Подкрепяте дуалното обучение в България с различни проекти. Как се развиват те?
    Имаме няколко проекта по дуално обучение. В тях засега участват 19 австрийски инвеститори. Има няколко професии – мехатроника, електротехника, машиностроене, търговия, логистика и др. Тези проекти стартираха преди 3 години и вече има ученици, които са завършили и които вече работят в съответните фирми. Това е целта – да има по-добра квалификация и хората да могат да намерят работа.

    България е председател на Съвета на ЕС в момента. От юли Австрия поема щафетата от нас. Как може да се използва този период за подобряване на икономическите връзки между двете страни?
    Мисля, че председателството на ЕС само по себе си не може да повлияе на икономическите връзки. Но ще има доста възможности за срещи между нашите политици и това помага.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 8 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 9 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 11 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години