понеделник, 28 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5316 прочитания

  Българските градове са сред най-атрактивните в Европа за бъдещи инвестиции

  Силно българско присъствие в класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19“
  14 февруари 2018, 11:56 a+ a- a

  Пловдив и регионът попадат в Топ 10 на категорията „Стратегия по привличането на преки чуждестранни инвестиции“ и са единствените български представители сред финалистите по този показател

  София, Пловдив, Стара Загора и Русе ще са сред най-атрактивните локации за бъдещи международни инвестиции в следващите 2 години, показва класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19“ на fDi Intelligence.  fDi Intelligence е дивизията на Financial Times, специализирана по въпросите, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климат глобално. Класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19“ се прави веднъж на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на задълбочен макроикономически анализ на данните от цели 489 локации (градове и региони) в общо 6 категории. Градовете подават своята кандидатура с детайлно разписани отговори по въпроси и теми, разработени от fDi Intelligence.  

  София е на второ място в категорията „Големи градове на бъдещето 2018/19“ по ефективност на разходите.

  Софийският регион намира място и в Топ 10 Източноевропейски региони на бъдещето  2018/19, където застава на осма позиция. 

  Регионът на Стара Загора застава на първо място в категорията Топ 10 малки европейски региони на бъдещето 2018/19 по ефективност на разходите, следван от региона на Русе. Това е категорията, в която България има най-силно присъствие с общо 7 позиции. 

  Регионът на Стара Загора е представен като най-динамично развиващият се в България и „готов за бизнес“. Разнообразието от работна сила и инженерни таланти, благоприятният бизнес климат, силната подкрепа от местните власти и високото качество на живот правят Стара Загора правилната инвестиционна дестинация, пишат авторите на доклада. 

  Пловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 малки европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Top 10 Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема 4-то място в същата категория в класацията. 

  И отново, що се касае до ефективност на разходите, четири български града намират място в Топ 10 малки малки европейски градове на бъдещето 2018/2019. Това са  Плевен, Русе, Бургас и Пловдив.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.