сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3545 прочитания

    България е 5-та на Балканите по размер на износа

    Китай е една от най-предпочитаните дестинации за бизнес контакти, сочи проучване на БТПП
    26 февруари 2018, 13:49 a+ a- a

    Износът на стоки от страната през 2017 надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано - през 2007. По данни до септември 2017 година сред балканските страни се нареждаме на пето място по размер на износа – пред нас са Гърция, Турция, Румъния, Словения.

    По размер на БВП през 2017 сред Балканите се класираме на 4-то място. Пред нас са само Гърция, Турция и Румъния.

    От своя страна вносът на стоки в страната за 2017 е в размер на 59 млрд. лева и спрямо 2007 също бележи явен ръст, но по-малък - 38%. Търговското ни салдо от години е отрицателно, като за 2017 дефицитът ни е близо -7 млрд. лв. и се дължи основно на големия внос на петролни продукти и газ. Окуражително е, че търговският ни дефицит намалява, като за сравнение през 2007 той е бил -16 млрд. лв.

    През последните години търговията на България илюстрира един устойчив и стабилен темп на растеж. Проучвания на БТПП показват засилен интерес на фирмите към разширяване на сътрудничеството ни в чужбина.

    Китай е една от най-предпочитаните дестинации за бизнес контакти, показва резултат от анкета на БТПП, а износът ни за азиатската държава расте с 36% през 2017, достигайки 1,2 млрд. лева. Рафинираната мед, медните изделия и електрическите части са сред водещите стоки в българския износ за Китай.

    Основни търговски партньори на страната ни остават страните от ЕС – 66% от експорта ни. Голям потенциал съществува за впечатляващи ръстове в износа най-вече с държави извън ЕС, т.к. за тези трети страни обемите на търговията не са толкова големи.

    Посещенията на гражданите на съседните на България държави представляват близо 44% от всички посетили България през 2017. Положително е, че вече между балканските страни се оформя консенсус за участие в международния туристически пазар със съвместни пакети, включващи посещения едновременно на няколко страни от региона.

    От друга страна, настойчивостта на България за интегриране на Западните Балкани и за сближаване в икономически аспект е важна стъпка за задълбочаване на търговските отношения и реализиране на съвместни инфраструктурни проекти, които да са двигател на растежа в региона.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 7 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа