петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4817 прочитания

    В София обсъждат бюджета на ЕС след 2020

    Трябва да се намери начин да се компенсира дупката в бюджета, която ще остави Великобритания, след като излезе от ЕС
    09 март 2018, 11:03 a+ a- a

    Българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов при откриването на конференция, посветена на бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР).

    Смятаме, че е много важно, преди да се съсредоточим върху размера на бюджета, първо да определим приоритетите и политиките, които искаме да финансираме. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при откриването на конференцията.

    Тя подчерта, че е необходимо да се намери баланс между традиционните политики на Съюза и необходимия ресурс за посрещане на новите предизвикателства, особено в областта на сигурността и миграцията. „Гражданите на ЕС искат сигурност там, където живеят, охрана на границите на Съюза, но и сигурност за своите работни места”, изтъкна тя. Сред политиките с доказана добавена стойност за всички европейски граждани вицепремиерът Захариева открои Кохезионната и Общата селскостопанска политика.

    Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще остави сериозна дупка в европейския бюджет между 13 и 14 милиарда евро годишно. Трябва да се намери начин за попълването й.

    Предстоящата Многогодишна финансова рамка (МФР) трябва да подпомага земеделието и регионалните политики, а също така, да финансира нови приоритети като сигурност, отбрана и миграция, както и да компенсира всякакъв вид недостиг причинен от напускането на Обединеното кралство, гласи предложението на Европейския парламент. То ще бъде подложено на дебат във вторник и гласуване в сряда. За да влезе в сила новият бюджет, е нужно Парламентът да даде своето съгласие.

    Някои евродепутати предупреждават, че не може да бъде постигнато споразумение относно МФР без съответстващо увеличение на ресурсите , т.е. частта с приходите от бюджета на ЕС. Следователно приходите и разходите трябва да бъдат третирани в комплект.

    Освен текста на МФР, Парламентът ще дискутира и гласува резолюция, която настоява за запазването на собствените ресурси и постепенното добавяне на нови такива, като данъци върху финансовите услуги, част от данъците от фирми в дигиталния сектор или екологични данъци. Прекият принос, базиран на брутния национален доход от държавите членки, се очаква да бъде намален съгласно.

    ЕК ще публикува финалното предложение за бюджета след 2020 най-късно в началото на май 2018 и очаква година по-късно европейските лидери да постигнат съгласие по многогодишния бюджет.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам