вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11047 прочитания

    Инж. Пламен Панчев: Прогнозите ми за 2018-а са за около 2 000 нови работни позиции

    Какви инвестиции се очакват и има ли недостиг на кадри в региона на Пловдив, споделя основателят на Тракия икономическа зона
    12 март 2018, 09:03 a+ a- a

    Тракия икономическа зона (ТИЗ) е пример за успешно публично-частно партньорство. Обединението на 6-те индустриални зони около Пловдив е привлякло близо 800 млн. евро инвестиции само за последните 2 години. В ТИЗ работят над 140 български и чужди компании, някои от които световни лидери в своите области. За развитието ѝ си сътрудничат 9 общини и 2 сдружения - „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“.

    Свързахме се с инж. Пламен Панчев, основател на ТИЗ и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“, за да научим колко сериозен е недостигът на кадри и какъв е инвеститорският интерес в региона. Вижте какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Г-н Панчев, инвестиции в какъв размер са реализирани досега в зоната?
    За период от 22 години инвестициите са над 2 милиарда евро. Искам да припомня, че Пловдив е в челната тройка в категорията „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Top 10 Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в същата категория в класацията на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“.

    Инвеститори от кои индустрии има в ТИЗ?
    Мехатроника - като производството на електро компоненти, автомобилни части, части за битова електроника са едни от водещите. Силно присъствие имат хранителната индустрия и козметичната промишленост, както IT и аутсорсинга. Логистиката има ръст през последните 3-4 години с около 30 процента – това е един от перспективните отрасли, които имат големи възможности за развитие. 

    До края на годината колко нови инвеститори очаквате?
    Рано е още да говорим с абсолютна точност за края на годината. 2018-а имаше добър старт благодарение на сериозните усилия на нашия екип в привличане на инвеститори през последните 2 години. Вече имаме финализирани 4 нови инвестиции.

    Какво може да ни споделите за тях?
    Те са в отраслите автомобилни части, логистика и производство на храни. Хубавото е, че 2 от фирмите са чужди и 2 български. Местните инвеститори са компании, които разширяват дейността си с нови мощности. Чуждите фирми след сериозно проучване на възможностите за бизнес в този регион на Европа, предпочетоха България и Тракия икономическа зона.

    Кои сред присъстващите вече инвеститори в зоната планират разширение през тази и следващата година?
    Факт е разширяването на логистиката на немската „Кауфланд“. Английската William Hughes и италианската Zobele също предвиждат разширение. Много от компаниите инвестират в нови производствени мощности – инвестиции, които не достигат до статистиката.  Отговорно заявявам, че българските компании в момента разширяват производствата си, благодарение на пазарите, които завоюваха, на кадрите, които създадоха.

    Доколко финансовите инструменти и европейските програми помагат за развитието на Тракия икономическа зона?
    Инвестициите, които фирмите успяха да реализират по оперативните програми, подобриха капацитета и конкурентоспособността им. Имаме много компании, които благодарение на европейското финансиране се сдобиха със съвременно, технологично иновативно оборудване. Високата информираност на фирмите в ТИЗ за възможностите за кандидатстване по различни проекти и участия в международни форуми за разширяване на пазарите си е благодарение на тясното ни сътрудничеството с Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. „Клъстер Тракия икономическа зона“ е един от мостовете, за да достигне информацията до компаниите.  

    Колко сериозен проблем е недостигът на кадри и какво още може да се направи за неговото разрешаване?
    Клъстерът полага реални усилия в няколко посоки за подобряване на бизнес средата. Едната е подобряване връзката на фирмите с професионалното средно образование, втората е с висшето образование, третата е конкретен проект за учебен център в „Тракия икономическа зона“. Европроектът „Таргетирано развитие и актуализация на клъстерни информационни активи“ /ТРАКИА/ за оборудването на зали за теоретично обучение и тренировъчен център е иницииран от фирмите в клъстера, но резултатът ще е обучение, квалификация и преквалификация на кадри за целия регион. Усилията за решаването на недостига на кадри трябва да са общи. Виждаме, че държавата предприе действия. Според нас трябва да са още по-сериозни. Да е отворен трудовият пазар. Както българският работник има възможност да се реализира в целия Европейски съюз, така и ние трябва да реагираме адекватно и да дадем възможност на работодателите тук да имат достъп до работна ръка от Украйна, Молдова, Македония, например. Нека ограниченията откъм тази посока намаляват. 

    Колко общо работни места са разкрити в зоната и каква е прогнозата Ви за 2018?
    През целия 22-годишен период на развитие на Тракия икономическа зона са открити над 30 000 работни места. Прогнозите ми за 2018-а са за около 2 000 нови работни позиции. Предприятията, които в момента проявят интерес за инвестиране, са високотехнологични. За нас е важно да създадем квалифицирани кадри за тях. Ние сме спокойни, защото в региона разполагаме с 80 000 потенциални кадри. Това се дължи на адекватните усилия, които полагаме да задържим и привлечем хората в ТИЗ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 4 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 5 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 5 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе