четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5291 прочитания

    Над 40 000 души са заетите в аутомотив сектора у нас

    Около 170 компании в България произвеждат части за автомобилните производители
    15 март 2018, 14:44 a+ a- a

     

    България се утвърждава като ключов участник на глобалния пазар за производство на компоненти и системи за автомобилната индустрия. Около 170 компании, произвеждащи части и системи за основните автомобилни производители, създават 4% от БВП и генерират заетост за над 40 000 души в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред представители на автомобилния бранш, които се събраха на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe във Виена.

    По думите му проекти на стойност 800 млн.лв., създаващи близо 13 000 работни места са сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от Министерство на икономиката. Форумът беше открит от заместник-министър Борисов, който представи основните възможности и предизвикателства, които определят бъдещото развитие на сектора: позитивната динамика на глобалната икономика, рискът от протекстионистични мерки, налагани от трети страни и навлизането на информационните технологии.

    На събитието присъстваха мениджърите на най-големите компании в сектора. Бяха обсъдени теми, като Брекзит, Индустрия 4.0, новите логистични технологии и умната инфраструктура.

    Участници в лидерската среща изразиха мнение, че България се утвърждава като ключов играч и една от най-бързо развиващите се дестинации в сферата на производството на компоненти за автомобилната индустрия.

    В рамките на форума бяха проведени индивидуални срещи с водещи компании за обсъждане на конкретни възможности за бизнес и инвестиции в България. Отделни двустранни срещи бяха проведени от българската делегация с LKW Walter и Robert Bosch AG, като бяха обсъдени потенциала на България в сферата на логистиката и транспорта, както и изграждането на R&D центрове за автомобилната индустрия.

    Българската делегация водена от заместник-министър Борисов, включваше и представители на Automotive Cluster Bulgaria и Национална компания индустриални зони. Бе обсъдено още, че дигитализацията има основно значение за развитието на логистичния сектор по линия на електронната търговия и въвеждането на нови модели на управление. Развитието на технологиите определят и бъдещото навлизане на електромобилите и автономните транспортни средства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 37 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.