петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5952 прочитания

    ЕП: Фирмите ще плащат данъци там, където реализират печалба

    При изчисляването на данъчните им задължения ЕК да отчита и как компании като Facebook, Google и Amazon използват личните данни за реализиране на печалба, призоваха евродепутатите
    19 март 2018, 11:28 a+ a- a

    Фирмите ще плащат данъци там, където реализират печалба. Това гласи нов план на Европейския парламент (ЕП) за корпоративните данъци, който отчита дигиталното присъствие на компаниите. 

    Мерките имат за цел да запълнят празнините, които са позволявали на някои дигитални и глобални компании драстично да намалят данъчните си задължения или да избегнат плащането на данъци в държавите, в които генерират печалбите си. Отчасти тази цел ще бъде постигната чрез предложените референтни показатели, които ще определят дали дадена фирма има дигитално присъствие в някоя държава – членка на ЕС, и следователно подлежи на данъчно облагане.

    Парламентът също така иска Европейската комисия да определи тези показатели (като броя посетители или обема на създаденото дигитално съдържание) с цел придобиване на по-ясна представа къде компаниите генерират печалбите си. Личните данни са изключително ценен ресурс, използван от компании като Facebook, Google и Amazon , за реализиране на приходи, но в момента не се включва в изчисляването на данъчните им задължения.

    При изчисляването на данъчните задължения на компаниите ще се сумират печалбите и загубите на съставните им дружества във всички държави – членки на ЕС. Впоследствие произтичащите данъци ще бъдат разпределяни между държавите членки в зависимост от това къде са генерирани печалбите. Целта е да бъде прекратена съществуващата практика на компании, които местят данъчната си основа в юрисдикции с ниско данъчно облагане.

    След като предложенията влязат в сила, единен набор от данъчни правила ще важи във всички държави членки. Вече няма да е необходимо фирмите да са запознати с 28 отделни национални законодателства и те ще се отчитат само пред единна данъчна администрация.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк