вторник, 17 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2442 прочитания

  БТПП: България е сред лидерите по ръст на заплатите в ЕС

  Производителността на труда у нас расте с 1,7%, а разходите за труд - с 11%, сочат данни за 2017 на Евростат
  16 април 2018, 14:09 a+ a- a

  Производителността на труда у нас тя е нараснала с 1.7% през 2017 в сравнение с предходната година, сочат предварителните данни на Евростат. Така България се класира на 9-то място по увеличение на производителността на труда сред страните членки. Средно за целия ЕС ръстът е 0,8%. Преди нас с по-висока производителност са страни от Централна и Източна Европа – Естония, Литва, Румъния, Латвия, Полша, Чехия, Словения, Унгария.

  Страната ни обаче e сред лидерите по ръст на заплати. За последната година данните показват, че разходите на работодателите за труд само в частния сектор нарастват с 11% спрямо 2016. Единствено Румъния има по-голям ръст по отношение разходите за труд в ЕС през 2017 – 12,9%. В основната си част на разходите за труд това са разходи за заплати, които формират около 81%, а останалите са разходи за социални и здравни осигуруровки и данъци (около 19%).

  Производителността на труда и разходите за труд не се движат успоредно, а напротив, те са в съотношение 6:1. Важно е темповете да се движат паралелно нагоре и да няма дисбаланси, отбелязват от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Влияние върху ръста на разходите за труд оказва и административно наложената минимална заплата от 510 лв. през 2017, която бе увеличена с 11% спрямо 2016. Осигуровките също бяха увеличени с 1 процентен пункт и това даде отражение също в нарасналите разходи за труд.

  БТПП припомня, че средната работна заплата в края на 2017 достигна 1095 лв., а за София надвишава 1476 лв. С най-висок ръст в заплащането през 2017 се отчита в следните сектори: операции с недвижими имоти, административни дейности, образование, търговия, производство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия
  То ще премахне мита, възлизащи на 1 млрд. евро, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония
  преди 2 часа
  Ще можем да оставаме без виза до 30 дни на китайския остров Хайнан
  Островът е известен като китайските Хаваи
  преди 5 часа
  преди 7 часа
  Турските туристи в България са нараснали двойно за последните 5 години
  Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за страната ни